Lancering Windows 98 geruisloos; Scherp contrast met '95

NEW YORK, 27 JUNI.De wereldwijde lancering van het nieuwe computerbesturingsysteem Windows 98 is de afgelopen twee dagen ondanks alle promotie-inspanningen van fabrikant Microsoft vrij geruisloos verlopen.

De tegenstelling met de koortsachtige en door veel hype omgeven introductie drie jaar geleden van Windows 95 was groot. Winkeliers maken nu net zoveel ophef als drie jaar geleden bij de introductie van Windows 95 maar Windows 98 is vooral een verbeterde en opgevoerde versie dan een nieuw programma. Windows 95 was wat dat betreft wel een belangrijke gebeurtenis omdat het een geheel nieuw product betrof dat zijn voorganger Windows 3.1 ver achter zich liet.

Na het begin van de officiële verkoop, uiteraard om 12 uur in de nacht van 24 op 25 juni, zijn de reacties lauw gebleven. Beleggers besloten donderdag Microsoft te 'straffen' en het aandeel verloor meer dan drie procent en zakte terug tot 101. In de afgelopen weken is al duidelijk geworden dat veel bedrijven niet overgaan op Windows 98 maar liever wachten op een nieuwe versie van het programma Windows NT, dat volgend jaar uitkomt. Microsoft geeft bedrijven dan ook de mogelijkheid om nog steeds nieuwe pc's aan te schaffen met Windows 95, dus zonder Windows 98.

De New York Times publiceerde op de dag van introductie een vernietigende recensie van Windows 98. Stephen Manes, een van Gates' biografen, vertelt dat hij al zeer teleurgesteld was door Windows 95 omdat het opgebouwd was uit “verpakkingskabel, kauwgom en schietgebedjes.” In zijn recensie van eergisteren zegt hij dat Windows 98 daar “industrieplakband, allesvuller en verdelgingsmiddelen” aan toevoegt.

Manes raadt pc-gebruikers aan om alleen over te schakelen van Windows op W98 als er een bepaalde onderdeel is dat ze per se willen hebben. Anders is het volgens hem niet de moeite om 90 dollar neer te tellen. Hij waarschuwt er ook voor dat een pc met minder dan een Pentiumchip en 32 megabyte RAM in moeilijkheden kan komen. Manes had wat problemen met het zelf installeren van Windows 98 en kwam allerlei onnutte boodschappen en instructies tegen, vertelt hij.

Hoewel Microsoft zegt dat er drieduizend 'bugs' uit Windows 95 zijn gehaald en gerepareerd, komt Manes weer allerlei 'bugs' tegen. Toch heeft hij ook heus wel iets positiefs te melden. Windows 98 maakt efficiënter gebruik van geheugenruimte, werkt sneller en heeft betere prestaties op het gebied van Internetverbindingen, DVD-gebruik, geheugenbeheer en zelfhelpmogelijkheden.