Kim Jong-il 'geen zoon Grote Leider'

MOSKOU, 27 JUNI. De huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il is niet de echte zoon van Kim Il-sung, de in 1994 overleden leider van de op marxistische leest geschoeide Koreaanse staat. Dat zegt Pjotr Pak Il, de in Kazachstan woonachtige oud-leraar van Kim senior in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met het Russische blad Trud-7. Volgens Pjotr Pak Il was Kims echte vader Kim Chak, een naaste medewerker van wijlen Kim Il-sung in de strijd tegen de Japanse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De nu hoogbejaarde Pak, die in de jaren veertig van de Russen opdracht kreeg om Kim Il-sung te onderrichten in de marxistisch-leninistische leer, omschrijft zijn voormalige leerling als een liefhebber van Russische wodka, die door zijn lange verblijf in China slecht Koreaans sprak. Zijn echte naam zou volgens Pak Kim Sun Ju zijn. Hij zei niet waarom Kim senior Kim junior adopteerde.

Kim Jong-il volgde zijn stiefvader in oktober vorig jaar op als secretaris-generaal van de communistische partij van Noord-Korea, na drie jaar van nationale rouw om de dood van de 'Grote Leider'. Het hermetisch gesloten Noord-Korea was de eerste communistische staat waar een dynastieke opvolging plaatshad. (Reuters)