Joegoslavië

De eerste opdracht van Oranje is geslaagd: groepswinnaar. Maandag wacht Joegoslavië in de achtste finale. Een gunstige tegenstander?

Sjaak Swart, oud-international (31-voudig): “Joegoslavië is voor Nederland een fijnere tegenstander dan Duitsland. Dat is een ploeg die zich tegen Nederland twee keer zo goed oppept dan voor een andere wedstrijd. Joegoslavië heeft technisch goede voetballers, maar als je zelf ook technisch bent is dat makkelijker. Nederland heeft meer kwaliteit, maar de spelers moeten niet dezelfde fout maken als tegen Mexico. Die wedstrijd hadden ze vroegtijdig moeten beslissen, maar gaven ze uit handen door mensen die ver terugvielen. Als Nederland speelt zoals de eerste helft, winnen ze. Zeker weten.”

Marko Perovic, speler van Vitesse: “Joegoslavië heeft een goede ploeg, dat zag je wel tegen Duitsland. Het hele elftal was toen in vorm en als dat maandag weer zo is, kan het Nederland verslaan. Als Joegoslavië afhankelijk wordt van een paar spelers niet. Mijatovic en Stojkovic zijn goede voetballers en zo zijn er nog wel een paar, maar om te winnen moet echt iedereen goed zijn. Ik vind dat Nederland favoriet is, maar tegen Mexico bleek dat dat niet altijd een voordeel hoeft te zijn. De mensen in Joegoslavië zijn wel bang van Nederland. Het is samen met Frankrijk, Duitsland en Italië het beste land van Europa. Daarom verwacht ik een goede wedstrijd. Alleen hoop ik dat Joegoslavië wint. Sorry. Desondanks wens ik je een hele prettige wedstrijd.”

Bert van Marwijk, trainer van Fortuna Sittard: “De tegenstander maakt weinig uit, want als Nederland wereldkampioen wil worden, moet het in de tweede ronde bijvoorbeeld ook van Brazilië kunnen winnen. Het gunstigste element heeft niets met Joegoslavië te maken, maar met de wedstrijd tegen Mexico. Die 2-2 komt Hiddink misschien niet slecht uit. Als een ploeg alles wint, ontstaat er sneller verslapping. Dat is iets ongrijpbaars, als trainer kun je daar niets tegen doen. Nu zal Nederland weer extra gemotiveerd zijn. Joegoslavië heeft goede voetballers, maar die kunnen hun surplus aan techniek vaak niet functioneel maken. Het is een land dat van iedereen kan winnen, maar ik kan me niet voorstellen dat het kampioen wordt. Nederland zal acht van de tien wedstrijden van de Joegoslavië winnen.”

M. Grubic, Joegoslavische ambassadeur in Nederland: “Ik had veel liever gehad dat Nederland-Joegoslavië later in het toernooi werd gespeeld. In Joegoslavië bestaat veel respect voor het Nederlandse voetbal. Natuurlijk komt dat vooral door Johan Cruijff en het bekende elftal van de jaren zeventig. Ik denk dat hier ook wel veel waardering voor Joegoslavië zal zijn. In Nederland hebben veel spelers van ons gevoetbald. Herinner je je Vasovic nog? Over de wedstrijd van maandag kan ik niet veel zeggen. Helaas is een gelijkspel onmogelijk, dus hoop ik maar dat we winnen. Nee, het voetbal is voor de mensen in Joegoslavië niet belangrijker dan in Nederland. Ook niet na wat er de laatste jaren allemaal gebeurd is. Sport is sport, dat lijkt me een duidelijk antwoord.”

Peter Boeve, trainer van RKC: “Ik had liever tegen Duitsland gespeeld. Iedereen zegt dat dat goede toernooivoetballers zijn, maar ik zie ze dit jaar niet ver komen. Als Joegoslavië de discipline heeft om vanuit de taak te blijven spelen, is het een hele moeilijke tegenstander om van te winnen. De ploeg heeft nogal wat sterren, maar je ziet dat sommige spelers zich wegcijferen. Nederland moet niet op achterstand komen, want in het knock-out-systeem is het heel moeilijk om nog iets recht te zetten. Ik vind dat Nederland daarvoor in de voorhoede meer moet verdedigen. Daar moet je de tegenstander pressie opleggen, anders kom je achterin in de problemen. Om die reden zou ik Kluivert niet opstellen, want hij doet niet mee bij balverlies. Joegoslavië is een goede ploeg, maar wij zijn net iets beter.”

    • Orkun Akinci