India bouwt kernonderzeeër

BOMBAY, 27 JUNI.India gaat met Russische hulp zijn eerste nucleaire onderzeeër bouwen, die volgens de plannen in 2004 de werf zal verlaten en zal worden uitgerust met kernkoppen. Dat heeft een Indiase onderzoeker gisteren bekend gemaakt. De aankondiging is in overeenstemming met de verwachting van buitenlandse waarnemers dat de nucleaire wapenwedloop in Zuid-Azië, na de reeks kernproeven door India en Pakistan, vorige maand, zal verschuiven naar de ontwikkeling van draagsystemen voor kernwapens. De Indiase wetenschapsjournalist Gopi Rethinaraj zegt in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek te verwachten dat India de romp en de reactor van de onderzeeër nog dit jaar zal voltooien en de laatste componenten tegen 2004 in het schip zal hebben geplaatst. De Indiase plannen zouden voorzien in een vloot van vijf kernonderzeeërs. India heeft verklaard dat het kernwapens nodig heeft om het hoofd te bieden aan het nucleaire potentieel van zijn buren China en Pakistan. (AP)