Het tweetje dat zoek was

In hoeverre is bridge een geluksspel? Na afloop van het Koop Tjuchem bridgetoernooi, dat dit weekeinde in Badhoevedorp werd gehouden, laaiden de discussies weer eens hoog op. Immers, dit zwaar bezette internationale viertallentoernooi was gewonnen door een formatie van absolute outsiders. Het meest wonderlijke was nog wel dat de vier spelers, Dick Pol, Ruud von Seida, Bert Daemen en Maarten Kokkes, nog nooit eerder met elkaar hadden gespeeld. De vier hadden zich min of meer op de bonnefooi ingeschreven. Niets ten nadele overigens van de individuele capaciteiten van de winnaars; in Nederland spelen zij al jaren op het hoogste niveau. Met ook nog een tweede (Koop Tjuchem A) en een derde plaats (team Tuwanakotta) liet de vaderlandse top haar tanden zien aan de internationale bridgegemeenschap.

Aan het eind van dit seizoen is tevens de beslissing gevallen in de strijd om het Nobel Van Dijk & Partners Nationaal Toernooi Circuit. De race tussen de koplopers in het algemeen klassement, Jack Zie Zhao en Jan Jansma, is beslist in het voordeel van de laatste. Hoewel de man uit Malden op het 'Koop' geen punt meer scoorde, was zijn kleine voorsprong net voldoende om de Rotterdamse bridge-Chinees van zich af te houden. Het is de zevende keer dat Jansma zich als beste toernooispeler van Nederland mag laten huldigen. Uit de wedstrijd tussen de winnaars en het nationale vrouwenteam een spel met een technische pointe:

West gever Noord Allen kw. ♠ H5 ♡ AVB3 ♦ HB10974 ♣ V West Oost ♠ VB986 ♠ 1043 ♡ 84 ♡ 972 ♦ 8 ♦ A53 ♣ H10972 ♣ A864 Zuid ♠ A73 ♡ H1065 ♦ V62 ♣ B53

Open kamer

West Noord Oost Zuid Vriend Kokkes vd Pas Daemen 2♠1) dbl 3♠ 4♡ pas pas pas

1) 5-10 pt., vijfkaart schoppen + vijfkaart laag (Muiderbergs)

Bep Vriend startte tegen 4♡ met haar singleton ruiten voor de vier, de aas en de zes (!). Het contract kan nu down als oost haar partner twee ruitenaftroevers geeft. Dat lukt omdat oost een entree in de vorm van ♣A heeft. Marijke van der Pas speelde dan ook correct ♦3 na. Deze kleinste ruiten is een Lavinthal signaal, dat vraagt om een terugkomst in de laagste van de overgebleven kleuren; hier dus klaveren. Op ♦3 bekende de leider met de vrouw, Vriend troefde af en speelde ... ♠V na, waarna de leider de rest van de slagen claimde. Was Bep Vriend, wereldkampioen bij de vrouwen en recent nog voorzien van een koninklijke onderscheiding, gek geworden of vormden de schier ondragelijke temperaturen in de snikhete Badhoevedorpse sporthal een te grote aanslag op haar beoordelingsvermogen? Niets van dat al. Vriend had gewoon te goed opgelet. Zij miste nog ruitentweetje, een kaart die de gewiekste Bert Daemen zo goed verborgen had gehouden. Nu dacht Vriend dat haar partner nog over ♦2 beschikte en dat het drietje vroeg om schoppennaspel. Alle complimenten dus naar Bert Daemen die meteen in de eerste slag het probleem van dit spel onderkende. Op de andere tafel waren de gebeurtenissen hetzelfde. Met dien verstande dat de leider in slag 1 wel ♦2 bijgooide, zodat de nagespeelde ♦3 onmiskenbaar om klaveren vroeg. Deze nonchalance kostte de leider en haar team 13 imps. De grootste klapper van het weekend was dit:

Oost gever Noord NZ kw. ♠ 5 ♡ HVB103 ♦ B ♣ HV7543 West Oost ♠ 10942 ♠ AHVB76 ♡ 74 ♡ 9862 ♦ H97643 ♦ - ♣ 2 ♣ 1096 Zuid ♠ 83 ♡ A5 ♦ AV10852 ♣ AB8

Het spel deed zich voor in de wedstrijd tussen Koop Tjuchem A en Heijmans Bouw Seniors. Tafel 1:

West Noord Oost Zuid Ramondt Maas 1♠ 3♦ 4♠ pas pas pas

Ondanks zijn sloot ruitens besloot west, Vincent Ramondt, tot de sprong naar 4♠. Tijdig troef inspelen houdt de leider op negen slagen, doch dit tegenspel werd in de praktijk niet gevonden: OW 4♠ contract. Tafel 2:

West Noord Oost Zuid Jansen Westerhof 1♠ 2♦ 4♠ 4SA1) dbl pas pas 5♣ pas 6♣ pas pas pas

1) ruitenfit(je) met tweede kleur of een tweekleurenspel harten/klaveren

Werkelijk uitstekend biedwerk van Piet Jansen en Jan Westerhof leidde tot het schitterende 6♣. Toch kan dit slem down, mits oost de onwaarschijnlijke start van een kleine schoppen vindt. Zijn maat, aan slag met de tien of de negen, moet dan naar ruiten switchen voor de aftroever. Toen oost evenwel gewoon begon met ♠A lagen er liefst 18 imps klaar voor de latere nummers twee.

    • Jan van Cleeff