Heavenly Creatures

Wat was Kate Winslet (Titanic) prachtig in haar debuutrol als de vijftienjarige Juliet Hulme, die samen met haar hartsvriendin Pauline Parker (Melanie Lynsky) Pauline's moeder vermoordde.

Wat keek ze zelfverzekerd en diabolisch de wereld in vanonder haar goudblonde haren en pikzwarte wenkbrauwen. Die spottende, licht ontvlambare en latent gevaarlijke blik moet regisseur Peter Jackson, horrospecialist bij uitstek, beslist hebben aangestaan, want in griezelfilms kunnen onschuldige kinderen immers zonder reden in koelbloedige moordmachines veranderen.

Dat is ook precies wat er gebeurt in het briljante Heavenly Creatures (1994), gebaseerd op de waargebeurde, geruchtmakende Parker/Hulme moordzaak uit het Nieuw-Zeeland van 1953. Twee intelligente, fantasierijke meisjes brengen op een winterdag de moeder van de een om, omdat ze hun vriendschap in de weg zou staan.

Zonder psychologie te bedrijven en zonder een echte horrorfilm te maken, onderzoekt Jackson hun motieven en hij doet dat door hun vriendschap te ontrafelen. Van hun gedweep met zanger Mario Lanza, hun angst voor 'the most hideous man alive' (Orson Welles in The Fourth Man), tot hun dagboeken, brieven en gedichten waarin zij zichzelf 'hemelse schepselen' noemen en fantaseren over een 'vierde wereld' en het koninkrijk 'Borovnia' waar zij al hun angsten te lijf kunnen en al hun dromen kunnen verwezenlijken.

Net als over films over die andere beruchte, echte moordzaak, de Leopold/Loeb moord (Rope van Alfred Hitchcock, 1948, Compulsion van Richard Fleischer, 1959 en Swoon van Tom Kalin, 1991), is er voor vrijetijds privé-detectives ook over Heavenly Creatures een schat aan informatie te vinden op het Internet. The Heavenly Creatures Website (www.geocities.com/Hollywood/studio/2194) bevat een tientallen tekstpagina's groot dossier over de achtergronden van de film en de moordzaak.

Juliet Hulme onthulde na het verschijnen van de film overigens verder te leven als Anne Perry en een succesvol schrijfster van misdaadverhalen (!) te zijn geworden.

Heavenly Creatures (Peter Jackson, Australië, 1994), zaterdag, BBC2, 22.00-23.30u.

    • Dana Linssen