Gemakzucht & autoriteit

“Als je het Nederlands elftal in de tweede helft tegen Mexico zag, dan vraag je je af wat er in de rust is gebeurd. Want er zat bij Oranje een wereld van verschil tussen balbezit voor en na dat kwartiertje. Denken dat je er al bent, daar had het vooral mee te maken. Dan sluipt er gemakzucht in het team. En wordt het stapje dat je te weinig of verkeerd zet fataal.

Het Nederlands elftal speelt amper op buitenspel. Terwijl dat met de snelheid van Jaap Stam, die corrigerend kan optreden, heel goed zou kunnen. Nu kan de tegenstander te dicht bij doelman Van der Sar komen.

Tegen Mexico was het gat tussen de voorhoede en het middenveld te groot. Cocu speelde voor, achter en naast de diepste spits Bergkamp. In de tweede helft presteerde Bergkamp ver onder zijn normale niveau. Hiddink verving hem voor Hasselbaink en daarmee maakte hij het absoluut alleen maar erger. Hasselbaink is een opportunist hetgeen niet samengaat met opbouwende voetballers als Cocu en Ronald de Boer. De werkdruk voor die twee is trouwens veel te groot. Dat geldt ook voor Jonk. Ik vind dat hij nog te veel de bal gaat ophalen in de verdediging. Daardoor ontbreekt ook het evenwicht op het middenveld en vallen er grote gaten. Jonk moet op het middenveld de ballen afwachten die vanuit de defensie in zijn voeten worden gespeeld. Dan kun je over de as van het veld een aanval opbouwen. En oefen je meer druk uit op de tegenstander.

Al komt hij misschien in defensief opzicht te kort, opbouwend vind ik Jonk heel aardig. Daarom zou ik hem niet uit het elftal halen. Ik zou op rechts ook Ronald de Boer laten staan. Die groeit nog wel in deze rol. Hij is niet gewend om zonder rechtsbuiten zo te voetballen. Hij moet nu bijna de hele rechterkant bestrijken. Winter kan er ook staan, heeft misschien zelfs nog meer loopvermogen om diep te spelen, maar ik zou het nu niet meer veranderen. Dat geeft alleen maar onrust.

Hoewel Kluivert weer beschikbaar is tegen Joegoslavië, handhaaf ik Cocu als tweede spits. Alleen moet hij dan iets schuiner achter Bergkamp opereren. Zo krijg je ook meer aansluiting vanuit het middenveld. En af toe moet Cocu zijn moment kiezen om over Bergkamp heen te gaan. Phillip dient zijn dynamiek beter te doseren en moet niet voortdurend blijven rennen. Dat maakt het onrustig en daardoor verdwijnen de spelpatronen. Met Kluivert als tweede spits achter Bergkamp wordt de ruimte tussen de linies alleen maar groter. Overigens maakt Overmars een vermoeide indruk. Na een lang en zwaar seizoen in Engeland kan het best zijn dat hij een weekje een terugslag krijgt.

Je zag tegen de Mexicanen dat er in dit Nederlands elftal iemand ontbreekt die echt de baas is in het veld. Zoals Jan Wouters dat vroeger was. Jonk en Bergkamp zijn het duidelijk niet. Frank de Boer is misschien wel een leider, maar hij fungeert nog te kort als aanvoerder om genoeg ervaring en autoriteit te hebben.

De keren dat ik de Joegoslaven op dit toernooi aan het werk zag, was ik niet erg onder de indruk. Ze speelden in een laag tempo en ze waren erg individualistisch bezig. Maar er zit natuurlijk wel enorm veel technische vaardigheid in de ploeg. Ze bezitten sluipschutters die ineens vrij voor onze keeper kunnen staan. Mijatovic moet je van het doel afhouden. Die is in het strafschopgebied ongelooflijk gevaarlijk. Het Nederlands elftal moet proberen het spel van de Joegoslaven te ontregelen. Ze mogen hen niet laten voetballen. Dus er moet redelijk snel worden gestoord. Dan gaat de bal terug naar de keeper die wordt gedwongen een verre trap te geven. Oranje moet zelf ook de bal lang kunnen vasthouden.

Noorwegen viel me in de eerste ronde aanvankelijk op in negatieve zin. Na de zege op de Brazilië moet ik zeggen dat de Noren het maximale rendement uit hun mogelijkheden hebben gehaald. Ze spelen in een 4-5-1-formatie met een verdedigend systeem dat zijn weerga niet kent. Hun spits Flo zag ik tegen de Brazilianen fantastisch voetballen. Het is voor het publiek niet om aan te zien zoals Noorwegen speelt, maar wanneer je er als vakman naar kijkt vind ik het wel knap. Als ik het Nederlands elftal tot nog toe vergelijk met bijvoorbeeld de Noren en de Duitsers dan moet ik vaststellen dat Oranje alleen kan winnen als het goed speelt. Andere teams boeken ook resultaten als ze niet goed draaien.''

    • Foppe de Haan