Favoriete Argentijnen nog zonder tegengoals

ROTTERDAM, 27 JUNI. Argentinië heeft zich gistermiddag als groepshoofd geplaatst voor de achtste finales. De wereldkampioen van 1978 en 1986 maakte zijn favorietenrol volledig waar in de eerste drie WK-duels. De ploeg van bondscoach Passarella won gistermiddag in Bordeaux met 1-0 van Kroatië, dat als tweede eindigde in groep H. Argentinië is het enige land dat nog geen tegentreffer heeft geïncasseerd. Jamaica behaalde in Lyon een 2-1 zege op Japan. De Japanse bondscoach Okada diende na afloop zijn ontslag in.

Argentinië had tegen Kroatië genoeg aan een gelijkspel om zich als groepshoofd voor de tweede ronde te plaatsen. Mede daarom liet Passarella de vaste basisspelers Chamot, Lopez, Simeone en Sensini op de reservebank plaatsnemen. Gallardo, Paz, Pineda en Vivas waren geen slechte vervangers. Vooral Gallardo, middenvelder van River Plate, speelde uitstekend. De kleine middenvelder was twee keer dichtbij een treffer. Vlak voor tijd kreeg hij een publiekswissel en een zoen van Passarella.

Ondanks de geringe sportieve belangen speelden Argentinië en Kraotië een harde wedstrijd. De Marokkaanse arbiter Said Belqola had moeite om het duel in de hand te houden. Hij gaf zeven gele kaarten, waarvan vier voor Kroatië. De Argentijnen vielen op door het zogenaamde 'matennaaien'. Topscorer Batistuta en gangmakker Ortega zeurden bij de Afrikaanse arbiter om gele kaarten voor tegenstanders die al dan niet in overtreding waren.

Het enige doelpunt viel na ruim een half uur spelen. Ortega zag zijn voorzet met het hoofd verlengd door een Kroatische verdediger, waardoor de Argentijn Pineda een vrije schietkans kreeg. Hij controleerde de bal met de borst en scoorde met een fraaie wreeftrap in de korte hoek. Kroatië kreeg in de tweede helft een goede kans op de gelijkmaker. Vlaovic schoot tegen de lat.

Passarella was blij met de groepszege, hoewel hij geen voorkeur had voor Roemenië of Engeland als komende tegenstander. De bondscoach was vooral tevreden over de locatie Saint-Etienne. De Argentijnen hebben het uitstekend naar hun zin in hun trainingskamp in de buurt van de middelgrote Franse stad. “Onze fans voelen zich hier thuis. Saint-Etienne is ons goed gezind.”