EC eens met overname van Generale Bank

BRUSSEL, 27 JUNI.De overname van de Generale Bank door Fortis heeft gisteren de officiële goedkeuring gekregen van de Europese Commissie. Onderzoek heeft aangetoond dat de operatie gezonde concurrentieverhoudingen in het bank- en verzekeringswezen op de Europese markt niet in de weg staat.

Hoewel Fortis een relatief sterke positie krijgt in België, zijn er voldoende krachtige concurrenten zowel bij de banken als bij de verzekeraars. De Commissie noemt met name CCB, BBL/ING, Kredietbank en Bacob als wedijverende bankiers en de Groep Royale Belge/AXA, ABB, Assubel/AGF en SMAP op het gebied van verzekeringen. De invoering van de euro, de Europese eenheidsmunt, zal de concurrentie bovendien doen toenemen en de markten vergroten, onderstreept ze.

De munt en de interne markt hebben het proces van fusies in Europa versneld. Ook het Belgische bankenlandschap is de afgelopen maanden aanzienlijk veranderd met de overname van de BBL door de Nederlandse ING-groep en het samengaan van de Kredietbank, CERA, ABB en Fidelitas. (ANP)