Damrak rommelig

AMSTERDAM, 27 JUNI.De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs zijn in een rommelige afgelopen week over de hele linie licht gestegen. De graadmeter van de beurskoersen, de AEX-index, steeg deze week dertig punten naar 1182,30. De indexcijfers wijzen op een saaie, zomerse beursweek maar niets is minder waar.

Zo waren er flinke uitschieters in de koers van Philips. Het bod van 115 gulden per aandeel Polygram door het Canadese Seagram deed de Philips-koers op Wall Street dinsdag stijgen. En dat terwijl deze prijs twee gulden onder het verwachte bod van 117 gulden lag. Maar Amerikanen houden van zekerheid en dus was er tevredenheid. Of ze nog steeds tevreden zijn is echter de vraag. De koers van Polygram zakte de afgelopen dagen naar 102,60 gulden.

De euforie rond Philips was dan ook van korte duur. Bestuursvoorzitter C. Boonstra waarschuwde beleggers dinsdag dat Philips in de maand mei kampte met de gevolgen van de Azië-crisis. Beleggers verwachten dat die tot uiting zullen komen in de halfjaarcijfers van het concern. “Analisten extrapoleren nogal gemakkelijk”, zegt Jan Coen Balt van Effectenbank Stroeve over zijn collega-analisten. “Ze denken dan meteen dat het volledige halfjaar slecht wordt.” Balt is optimistischer. Hij houdt een lange termijn-koersdoel (anderhalf jaar) van 225 gulden aan. Het aandeel sloot gisteren op 173 gulden.

Een andere opvallende ontwikkeling was er de afgelopen week in de hoek van de financiële small caps. Donderdag kwam eindelijk de verklaring voor de loodrechte koersstijging van hoekman, market maker en valutabroker Van der Moolen die op maandag 15 juni was begonnen. Het concern had voor 300 miljoen gulden een belang van 75 procent verworven in de New Yorkse branchegenoot Lawrence, O'Donnel, Marcus (LOM). Bovendien zei het bedrijf een winststijging van vijftig procent over het eerste halfjaar van 1998 te verwachten.

Eindelijk kon Van der Moolen reageren op de koerstijging die zijn grootste Nederlandse concurrent Amsterdam Option Traders (AOT) had doorgemaakt nadat het bedrijf twee weken geleden had aangekondigd de effectendochter Labouchere van Aegon te kopen.

De hele sector kleine financials blijkt zeer in trek te zijn bij de beleggers. De koers van Van der Moolen is sinds 15 juni met 70 gulden (43,4 procent) gestegen naar 231,40 gulden. AOT klom de afgelopen week mee met een stijging van 14,69 gulden naar 202,50 gulden. Ook branchegenoot Kempen & Co profiteerde van de interesse van beleggers in deze beursfondsen door deze week bijna acht gulden toe te voegen aan de koers die daarmee uitkwam op 159,70 gulden.

“Die interesse komt niet alleen van de nieuwtjes bij AOT en Van der Moolen”, zegt S. Brouwer, analist bij Kempen & Co. “Vergeet niet dat we op de beurs een halfjaar achter de rug hebben met prachtige koersontwikkelingen en grote omzetvolumes. De halfjaarcijfers komen er aan en daar wordt veel van verwacht.”

Afgelopen week beleefde de beurs ook het voorproefje van een grote introductie die maandag op stapel staat. Er werd op de beurs 'grijs' gehandeld in het nog niet officieel genoteerde TPG, de van KPN afgesplitste posttak TNT Post Groep. Op basis van zogeheten as, if and when-handel steeg de vituele koers met drie gulden naar 47 gulden. Volgens analist R. Verhoef van Oyens & Van Eeghen zijn analisten hierover in twee groepen op te delen. De ene groep ziet het als een stabiel maar weinig groeiend utiliteitsaandeel. De andere analisten zijn van mening dat het een groeiaandeel wordt. Verhoef schaart zichzelf onder de haussiers. “Het is een unieke beursintroductie. Ik verwacht vooral groei in de expresstak en de logistieke activiteiten. Het wordt een uitslaande brand.”

    • Sjouke Rijper