Algerijnse Berbers woedend over dood zanger

TIZI OUZOU, 27 JUNI. Honderden jeugdige Algerijnen hebben gisteren in twee steden van Kabylië, een overwegend door Berbers bewoonde bergsteek van Algerije, hun woede over de moord, donderdag, op de Berber-zanger Lounes Matoub, gekoeld op overheidsgebouwen, waarvan er ten minste een in brand vloog.

In de straten van Tizi Ouzou, de hoofdplaats van Kabylië, wierpen jonge Berbers barricades op, zij riepen leuzen tegen de regering van president Liamine Zeroual, die zij verantwoordelijk stelden voor de dood van de zanger, een vooraanstaande persoonlijkheid binnen de Berberbeweging, en tegen de wet die met ingang van 5 juli het gebruik van de Arabische taal verplicht stelt in het openbare leven. De betogers in Tizi Ouzou scandeerden leuzen als 'Zeroual, moordenaar!' en 'Wij willen niet gearabiseerd worden', vernielden opschriften in het Arabisch, sloegen ruiten in van overheidsgebouwen en staken het plaatselijke kantoor van de luchtvaartmaatschappij Air Algérie in brand.

De woede-uitbarsting in Tizi Ouzou begon na een bijeenkomst voor het mortuarium van het plaatselijke ziekenhuis, waar het lichaam van Matoub lag opgebaard. Politie-agenten vuurden traangasgranaten af en een cordon oproerpolitie was samengetrokken voor het kantoor van de prefect.

In Bejaïa, de tweede stad van Kabylië, betoogden gisteren eveneens honderden Berbers tegen de Algerijnse regering en de arabisering van het openbare leven en riepen 'Tamazigh' (een van de Berbertalen).

De zanger Lounes Matoub (42), boegbeeld van de Beweging voor behoud van de Berbercultuur (MCB), werd donderdagmiddag dodelijk getroffen door enkele kogels op 15 kilometer van Tizi Ouzou. Zijn vrouw en twee schoonzusters, die zich in dezelfde Mercedes bevonden, raakten gewond bij de aanslag, die door de Algerijnse regering op conto wordt geschreven van moslim-fundamentalisten. Matoub zal zondag worden begraven in zijn geboortedorp Taourirt Moussa, niet ver van Tizi Ouzou.

Kabylië, vanouds een streek die het centrale gezag in Algiers vijandig gezind is, is de thuisbasis van twee rivaliserende politieke partijen, de Rassemblement pour la culture et la démocratie (RCD) en het Front des Forces socialistes ( FFS), die zich verzetten tegen de arabiseringswet. Het FFS heeft enkele dagen geleden opgeroepen tot een protestmars tegen de gewraakte wet. (AFP, Reuters)