Adams wint zetel in assemblee N-Ierland

BELFAST, 27 JUNI. Gerry Adams, leider van Sinn Fein, de politieke bondgenoot van het Ierse Republikeinse Leger (IRA), was gisteravond een van de eerste winnaars bij de verkiezingen voor de nieuwe assemblee van Noord-Ierland.

Adams heeft zich, door zijn overwinning in een van de zes kiesdistricten van overwegend republikeins Belfast, niet alleen verzekerd van een zetel in het parlement, maar beschikt daarmee ook over sterke kaarten voor een post in de te benoemen ministersploeg.

Sinn Fein heeft deelgenomen aan de verkiezingen omdat de partij het vredesakkoord voor Noord-Ierland beschouwt als een eerste stap naar een verenigd Ierland.

Gezien het ingewikkelde karakter van het gehanteerde kiessysteem zullen de definitieve uitslagen pas in de loop van vandaag bekend worden. Na telling van eenvijfde van de uitgebrachte stemmen leken de rooms-katholieke nationalisten en de pro-Britse protestantse unionisten, beiden voorstanders van het vredesakkoord, samen goed voor een meerderheid in de nieuwe assemblee.

Gisteravond nam de Democratic Unionist Party (DUP), de protestantse partij die zich heeft uitgesproken tegen het akkoord, met acht zetels een voorsprong op haar gematigde rivalen van de Ulster Unionist Party (UUP), die op dat moment nog slechts vijf zetels in de wacht had gesleept. DUP-voorganger Ian Paisley toonde zich strijdlustig. Hij zei dat het resultaat van zijn partij “de regeringen van Groot-Brittannië en Ierland en de UUP ziek zal maken”. Als de protestantse voorstanders van een harde lijn hun gematigde rivalen voorblijven, kan dit het functioneren van de nieuwe instellingen bemoeilijken.

De gematigde katholiek John Hume, leider van de Social Democratic and Labour Party (SDLP), een overtuigd voorstander van vrede in de Britse provincie Noord-Ierland, zag zijn bemiddelende rol bij de totstandkoming van het vredesakkoord gisteren beloond. Hij won met overtuigende cijfers een zetel in de assemblee, die 108 leden zal tellen. Hume wordt getipt voor een van de hoogste posten in de regering van het nieuwe, zelfbesturende Noord-Ierland. (AFP, Reuters)