WK Voetbal

Engeland en Colombia spelen vanavond (21.00 uur, Nederland 2) om een plaats in de tweede ronde.

Een nederlaag betekent voor de Engelsen uitschakeling. Ze gaan er prat op dat ze de uitvinders van het voetbal zijn, maar dat was lang niet altijd af te lezen aan de WK-resultaten. Zo beleefde het Engelse voetbal bij het toernooi van 1950 een levensgroot debacle door in Rio de Janeiro met 1-0 van Verenigde Staten te verliezen. Gerenommeerde namen als Billy Wright en Alf Ramsey, de latere bondscoach, behoorden toen tot de verliezers. In 1974 en '78 wist Engeland zich niet eens voor de eindronde te plaatsen en ook dat werd als een schande beschouwd. Het is alweer 32 jaar geleden dat de Engelsen in eigen land de wereldtitel wonnen. Sindsdien dromen ze van een herhaling. Engeland heeft de jongste bondscoach op dit WK, de 41-jarige Glenn Hoddle, die als sierlijk middenvelder zelf op twee eindronden (1982 en '86) actief was. Na de nederlaag tegen Roemenië is hij in eigen land flink bekritiseerd.