Werkonderbreking bij FNV-bond

UTRECHT, 26 JUNI. Medewerkers van FNV Bondgenoten onderbreken 2 juli het werk. Ze willen daarmee bereiken dat er een einde komt aan de problemen die zijn ontstaan door het samengaan van vier vakbonden in FNV Bondgenoten.

“Medewerkers en kaderleden kunnen hun werk niet meer uitvoeren. Het water staat ons aan de lippen. De maat is - na veel begrip en tolerantie - vol”, meldt het actiecomité in een pamflet voor het personeel.

Onduidelijk is volgens het pamflet hoe de bond besluiten voorbereidt en neemt. Het is daarom onhelder hoe medewerkers invloed kunnen uitoefenen. Lijnen tussen medewerkers, bestuurders en kaderleden zijn daardoor doorgesneden zonder dat er een goed alternatief voor is. Bovendient komt post niet aan of niet bij de medewerkers voor wie die bestemd is. Declaraties worden niet uitbetaald en de bereikbaarheid van medewerkers is slecht, staat in het pamflet.

Het comité zet op 2 juli alle moeilijkheden op een rijtje. De medewerkers kunnen hun kritiek die dag telefonisch melden. Vervolgens zal het personeel concrete eisen aan het Bondsbestuur stellen. De diverse afdelingen hebben op de actiedag een kleine bezetting.

Omdat de eerste periode na de fusie zwaar is heeft het hoofdbestuur van FNV Bondgenoten begrip voor de onvrede onder het personeel. Het onderkent daarom het nut om de knelpunten te inventariseren.(ANP)