VVD bekritiseert eigen stalkingswet

DEN HAAG, 26 JUNI. De fractie van de VVD in de Tweede Kamer heeft kritiek op een initiatief-wetsvoorstel over stalkers, belagers die iemand voortdurend lastig vallen. Dit voorstel is mede door de vorige VVD-fractie eind vorig jaar ingediend.

Het wetsvoorstel beoogt stalkers voor maximaal drie jaar in de gevangenis op te sluiten. De celstraf kan pas worden opgelegd als bemiddeling, straatverboden en psychiatrische behandeling niet helpen.

Het nieuwe Tweede-Kamerlid Niederer meent echter dat stalking niet via het strafrecht moet worden aangepakt. “De belager lijdt aan een ziekelijke achtervolgingsdrift en is eerder patiënt dan delinquent.” Stalkers moeten volgens hem wel gedwongen kunnen worden tot medische behandeling.

Ook wil Niederer een onderzoek naar ervaringen in het buitenland met de strafbaarstelling van stalking. Vooralsnog heeft Niederer de VVD-handtekening onder het wetsvoorstel niet teruggetrokken.

Het wetsvoorstel kwam tot stand op initiatief van D66'er Dittrich en werd vorig jaar mede door het VVD-Kamerlid Vos ingediend. Bij de verkiezingen van 6 mei jongstleden werd Vos net niet gekozen. Toch maakt Vos grote kans in de nieuwe Tweede Kamer terug te keren. Komt er namelijk een tweede paars kabinet, dan zullen enkele van de huidige VVD-Kamerleden naar het kabinet vertrekken. In dat geval wordt Vos gevraagd een van deze plaatsen in te nemen.

Vos zei vanochtend “geen problemen met de kritische inbreng” van nieuweling Niederer te hebben. Wel blijft hij achter het wetsvoorstel staan. “De slachtoffers lijden ernstig en het ontbreekt justitie en politie aan afdoende middelen om in te grijpen. Daar moeten we iets aan doen. Daarnaast werken alternatieven vaak het best met een harde sanctie achter de hand.”

Het initiatief-wetsvoorstel staat wel bekend als de Harry Saksioni-wet. Deze gitarist gaf 23 jaar geleden een vrouwelijke fan een handtekening. Sindsdien valt zij Saksioni met grote regelmaat lastig. De politie kan haar echter niet vasthouden; daarvoor ontbreekt de wettelijke grondslag.