'Vrouwen in minirok zijn prostituées'

ANKARA, 26 JUNI. Turkse vrouwelijke parlementariërs hebben gisteren woedend gereageerd op een moslim-fundamentalistische collega die vrouwen in minirok als prostituées brandmerkte. “Dit is nooit vertoond; wij nodigen de auteur van deze beschuldiging uit zijn woorden terug te nemen”, riep minister van Milieu Imren Aykut.

“Als de hoofddoek fundamentalisme betekent, dan moeten zij die een minirok dragen als prostituées worden beschouwd”, zei Ramazan Yenidede, afgevaardigde van de fundamentalistische Partij van de Deugd ( de opvolger van de verboden Welvaartspartij).

De Partij van de Deugd voert hard actie voor afschaffing van het verbod op het dragen van de hoofddoek op de middelbare scholen en universiteiten, dat enkele maanden geleden in een richtlijn van het ministerie van Onderwijs is bekrachtigd.

Sinds de seculiere regering van premier Mesut Yilmaz een jaar geleden aan de macht kwam, is de Turkse seculiere wetgeving door diverse ministeries in richtlijnen bekrachtigd.

Mevrouw Aykut onderstreepte gisteren op een persconferentie dat zij en haar vrouwelijke collega's (in totaal elf op de 550) uiterst waakzaam blijven. Op de persconferentie waren al die collega's ook aanwezig, met uitzondering van die van de conservatieve Partij van het Juiste Pad. De partij van de eerste vrouwelijke premier van Turkije, Tansu Çiller, steunt de Partij van de Deugd openlijk tegen de regering. (AFP)