Verzekeringen

Een inboedelverzekering van 22.421,52 euro. Het eigen risico is 89,68 euro. En de wettelijke aansprakelijkheidverzekerering dekt tot 896860,98 euro. Rare bedragen? Welnee, De bedragen zijn het equivalent van de logischer klinkende 50.000 gulden, 200 gulden en 2 miljoen gulden.

Op 1 januari 2002 gaan verzekeringsmaatschappijen de guldenpolissen énén op één omzetten in euro's. Daar komen met een koers van 2,23 gulden voor een euro, dit soort bedragen uit. G. Kloosterboer van het verbond van verzekeraars verwacht dat de verzekeraars de polissen na 1 januari 2002 snel willen omzetten in 'ronde' bedragen. “Aanvankelijk veranderen we die bedragen niet want daarmee zouden we in feite de voorwaarden van de verzekering veranderen. Dan kan iedereen zijn polis opzeggen.” Volgens Kloosterboer zullen de verzekeraars de bedragen altijd afronden ten gunste van de consument. Als de verzekering verlengd moet worden vóór 2002 wil het Verbond van Verzekeraars de nieuwe polis in afgeronde euro's opstellen. Verzekeraars zullen daar ruim voor 2002 mee komen, verwacht Kloosterboer. Wat betreft wettelijk vastgestelde bedragen van verzekeringen en keuringsbedragen wachten de verzekeraars op een verzamelwet van de overheid. Euro-projectmanager Z. van der Jagt van Centraal Beheer verwacht dat zijn bedrijf gedurende een periode brochures met de onafgeronde eurobedragen zal gaan gebruiken. Wanneer Centraal Beheer hiermee gaat beginnen is nog onduidelijk. Ook bij Univé verzekeringen is het nog te vroeg om een startdatum te noemen voor euro polissen. Het verbond van Verzekeraars wil per 1 januari 1999 een advies naar de verzekeraars sturen. Kloosterboer: “We moeten er tenslotte allemaal gelijksoortig mee omgaan.” (MV)

    • Jochen van Barschot