Stuur je naam naar Mars

Aan boord van de Mars Polar Lander, die over een half jaar naar Mars vliegt, ligt een bijzonder schijfje. Op dat schijfje staan de namen van een miljoen kinderen. Ook Nederlandse kinderen kunnen op de cd-rom komen. Wie mee wil doen, moet op Internet naar een speciale NASA-pagina gaan (http://spacekids.hq.nasa.gov/mars) en daar zijn naam invullen. Je komt dan automatisch op de cd-rom te staan.

De Mars Polar Lander gaat naar de Zuidpool van Mars omdat de NASA-mensen willen weten wat voor weer het daar is. Ook willen ze weten hoe de grond eruit ziet. De poollander heeft een speciale arm om hapjes marsgrond op te scheppen.

Sinds vorig jaar bestaan er al mooie filmpjes van Mars. Die zijn op internet te vinden (http://mpfwww.jpl.nasa.gov/rovercom/pix.html#animation.files).

Maar we weten nog steeds niet wat voor geluiden er op Mars te horen zijn. Is het heel stil op de planeet, of juist een enorme herrie?

Op de poollander is een kleine microfoon gezet die de geluiden van Mars gaat opnemen. Dit geluid wordt ook op internet gezet. Waarschijnlijk is alleen het fluiten van de Marswind te horen. Maar de Nasa-mensen hopen op iets geks. Het gedonder van een onweer bijvoorbeeld. Het duurt nog wel een tijdje. De poollander landt pas op Mars in December 1999.

Het bijzondere aan het microfoontje is dat hij heel gewoon is. Het is een goedkoop dingetje dat bijvoorbeeld ook in gehoorapparaten zit. De microfoon is heel gevoelig. Bij een proef in de NASA-garage kon hij moeiteloos de gesprekken van de werkmannen afluisteren. Wat zouden ze gezegd hebben? Mischien mompelden ze wel: 'rotkarretje'. Of: “Ach dat schroefje hoeft niet zo vast.”

Het is natuurlijk wel aardig om het op Mars te horen donderen. Maar de belangrijkste vraagt blijft: Is er leven op Mars? Om dat te onderzoeken gaat er een apparaat mee in de vorm van een voetbal. Deze wordt in de Marsbodem geschoten. Onder de grond gaat het kijken of er bevroren water op Mars is. In dat ijs zitten misschien dode dieren of planten. De poollander zoekt dus eigenlijk niet naar leven, maar naar doden op Mars.

Denk nu niet dat ze een verkleumd marsmannetje gaan vinden. De NASA-mensen denken eerder aan eencellige diertjes of planten die heel goed tegen grote hitte en kou kunnen. Het is namelijk altijd rotweer op Mars. De hoop op het vinden van een echt marsmannetje heeft bijna iedereen opgegeven.

De cd-rom met kindernamen gaat dus voor niets mee. Op Mars is immers niemand om ernaar te luisteren. En mochten er toch marsmannetjes bestaan,dan hebben ze nog niets aan de cd. Aan boord van de poollander is namelijk geen cd-speler. Die zijn veel te zwaar om mee te nemen.

De marsman die het rare glimmende schijfje vindt, weet dus niet wat hij ermee moet doen. Misschien denkt hij wel dat het gewoon een achteruitkijkspiegel van de poollander is. Mocht hij thuis een cd-speler hebben, dan zal hij wel erg verbaasd zijn als hij de cd draait. Niemand zal geloven dat het schijfje echt van de aarde komt. Marsmannetjes geloven namelijk niet in mensen.

    • Wilfred Takken