Simon Vestdijk

De honderd jaar geleden geboren schrijver Simon Vestdijk wordt dit jaar driemaal verfilmd. Op het Nederlands filmfestival in Utrecht gaan films van Maarten Treurniet (Het glinsterend pantser), Dana Nechushtan (Ivoren wachters) en Gerrit van Elst (De Ziener) in première. De Vara, NPS en VPRO zullen de films uitzenden. Volgens Berry van Zwieten van Hungry Eye, dat de eerste twee films produceert, is het een “enigszins ambitieus project” om de films in zo korte tijd te maken. “Het glinsterend pantser is nu al op de zestiende draaidag en half juli beginnen we met Ivoren wachters. Eind september moet alles klaar zijn.”

Het filmfestival wijdt een speciaal programma aan Vestdijk. De meeste publiciteit van het Vestdijkjaar 1998 ging tot nu toe naar de Vestdijkkring, die eind april besloot niet akkoord te gaan met het bestuursvoorstel de club op te heffen. Herma van der Weide, secretaris van het comité Vestdijkjaar '98, is niet ontevreden over de geplande feestelijkheden. “De interactie tussen het werk van Vestdijk en deze tijd is nu eenmaal wat moeilijk. Dat in aanmerking genomen lijkt er aardig wat te gebeuren”.

De Vestdijk-biografie, waaraan Wim Hazeu werkt, komt in 1998 nog niet af. De biograaf van Slauerhoff en Achterberg publiceert dit jaar eerst een biografie over M.C. Esscher, wiens eeuwfeest ook dit jaar wordt gevierd. “Ik heb het manuscript over Esscher net ingeleverd. Het afgelopen jaar heb ik na elven 's avonds het werk van Vestdijk herlezen.”

    • Arjen Fortuin