Separatisten in Kosovo bezetten strategisch dorp

PRIŠTINA, 26 JUNI. Terwijl de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke zijn pendelmissie in de Kosovo-crisis voortzette heeft gisteren het Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK) een belangrijk succes geboekt.

Zonder slag of stoot veroverden UÇK-leden het dorp Belacevac, vijftien kilometer ten westen van de hoofdstad van Kosovo, Priština. In dit dorp bevindt zich een belangrijke kolenmijn, een van de twee mijnen die de ten noorden van Priština gelegen energiecentrale van Obilic van brandstof voorzien. De centrale van Obilic levert heel Kosovo en een groot deel van het naburige Macedonië energie.

De verovering van Belacevac is economisch gezien een klap voor het Servische bewind in Kosovo. Het is bovendien een strategische klap: de UÇK-strijders staan nu vlakbij Priština. Buitenlandse diplomaten hebben zich de afgelopen dagen afgevraagd waarom de Serviërs zich niet beter tegen het opdringende UÇK verdedigen. De zwaarbewapende politie treedt nauwelijks tegen het Bevrijdingsleger op. Belacevac werd niet verdedigd. UÇK-leden waren gisteren ook actief op de belangrijke wegverbinding tussen Priština en Prizren. Ze hielden een bus aan en ontvoerden drie Serviërs.

Het Joegoslavische leger meldde gisteren aan de grens met Albanië twee infiltranten te hebben gedood en zes anderen te hebben aangehouden. Ze zouden met wapens en munitie de grens zijn overgekomen.

De Amerikaanse gezant Holbrooke sprak gisteren in Belgrado voor de tweede keer in twee dagen enkele uren met de Joegoslavische leider Slobodan Miloševic over de crisis in Kosovo. Net zo min als na eerdere gesprekken liet Holbrooke na afloop iets los, behalve de mededeling dat geen doorbraken moeten worden verwacht.

Christopher Hill, de Amerikaanse ambassadeur in Macedonië, die Holbrooke op zijn missie vergezelt, zei gisteren in Belgrado dat de eis, dat Miloševic zijn veiligheidstroepen uit Kosovo moet terugtrekken, niet slaat op het Joegoslavische leger, dat in Kosovo de buitengrenzen van Joegoslavië bewaakt, maar op de speciale politie-eenheden die in Kosovo zijn betrokken bij de bestrijding van de UÇK.

Holbrooke gaat vandaag naar Priština voor een tweede gesprek met Ibrahim Rugova, de leider van de Albanese gemeenschap in Kosovo. Daarna keert hij naar Washington terug. De contacten met de partijen in de crisis, de Joegoslavische en Servische overheid en de Albanezen, worden na zijn vertrek voortgezet door Christopher Hill. (Reuters, AP, AFP)