Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Over hoe het staat met de pogingen van Justitie om de voormalig legerleider Desi Bouterse aan te klagen voor zijn aandeel in drugshandel en een reportage over ex-dictator Jorge Videla die verdacht wordt van handel in baby's. Ned.1, 20.26-21.01u.

Nova. De Hoge Raad heeft vandaag de laatste uitspraak gedaan in de zogeheten Exota-limonade-affaire waarbij in 1971 in een Vara-consumenten programma een fles met opzet tot explosie werd gebracht. Marcel van Dam die toen het onderwerp presenteerde, is in de studio voor een reactie. Verder de opslag van radioactief afval in de kerncentrale Borssele. Ned.3, 22.33-23.08u.

AMUSEMENT

Buren. In de Amsterdamse Jordaan voelt een oudere Jordanese zich beledigd door de yuppies die boven haar wonen en haar 'pitbulletjes' de schuld geven van de hondenpoep op de stoep. En een Enschedese student kan zich niet meer concentreren op zijn afstudeerproject vanwege het vrolijke gefluit van een schoenverkoper beneden hem. Ned.3, 20.28-21.03u.

KUNST

Panorama vrijdag. De Nederlandse sieradengaleries op de Kunstrai; 'homokunst' in het Stedelijk Museum Amsterdam ter gelegenheid van de Gay Games; en het grafisch ontwerpbureau Gonnissen & Widdershoven dat het afgelopen jaar flink in de prijzen viel. Ned.3, 23.08-23.48u.

FILM

. Pretty in Pink (Howard Deutch, 1986, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Hang 'em High (Ted Post, 1968, VS). Clint Eastwood, zojuist wereldberoemd geworden door drietal spaghettiwesterns van Sergio Leone, keerde terug naar Hollywood voor Amerikaanse versie van zo'n western. Cowboy neemt wraak op de booswichten die hem wilden verhangen. Veronica, 21.05-23.05u., onderbroken door reclame.

Le Gendarme et les Extra-Terrestres (Jean Girault, 1978, Frankrijk). Aflevering uit reeks gendarme-kluchten van driftkikker Louis de Funès. Marsmannetjes ontpoppen zich als dubbelgangers van de gendarmerie in Saint-Tropez. Ned.1, 21.08-22.42u.

The Prince of Tides (Barbra Streisand, 1991, VS). Barbra Streisand maakte als regisseur, producente en actrice een onpersoonlijke, erg Amerikaanse verfilming van Pat Conroy's bestseller. Over de behoedzaam opbloeiende romance tussen twee archetypische Amerikanen: een ruwe-bolster-blanke-pit met een jeugdtrauma uit South-Carolina (Nick Nolte) en een joodse New-Yorkse psychiater (Streisand). Met Jeroen Krabbé als viool spelende echtgenoot. Belg.1, 21.45-23.54u.

. Backdraft (Ron Howard, 1991, VS). Brand wordt voorgesteld als een levend, dramatisch karakter en brandweerlieden zijn ouderwetse, bovenmenselijke helden in rampenfilm met imposante 'special effects'. Met Kurt Russell en William Baldwin als rivaliserende spuitgasten en bijrollen van Robert De Niro en Donald Sutherland. BBC1, 23.30-1.40u.

Earth Girls are Easy (Julien Temple, 1989, VS). Armzalige, muzikale science-fictionklucht waarin drie buitenaardse wezens, onder wie Jeff Goldblum, terechtkomen in het zwembad van Geena Davis. Duitsl.2, 0.15-1.50u., nagesynchroniseerd.

Avec la Peau des Autres (Jacques Deray, 1966, Frankrijk/Italië). Ingewikkelde spionagethriller. Franse geheim agent Lino Ventura moet in Wenen een dubbelspion ontmaskeren. Duitsl.1, 0.35-2.05u., nagesynchroniseerd.

Blood of Dracula (Herbert L. Strock, 1957, Engeland). Griezelroutine. Sandra Harrison raakt in de ban van Dracula. BBC1, 1.40-2.50u., zwart-wit.

The Big Steal (Don Siegel, 1949, VS). Thriller vertoont ironische overvloed van plotwendingen en is schoolvoorbeeld van Siegels Hollywoodvakmanschap. Van fraude verdachte legerofficier Robert Mitchum achtervolgt tot in Mexico de ware daders. Ook met Jane Greer, William Bendix. Duitsl.2, 1.50-3.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Watusi (Kurt Neumann, 1959, VS). Avonturenfilm bestaat deels uit restmateriaal van King Solomon's Mines (1950). Man gaat net als vader op zoek naar Schatten van Salomo. Met George Montgomery. Duitsl.1, 2.05-3.30u., nagesynchroniseerd.

Vengeance Valley (Richard Thorpe, 1951, VS). Bescheiden western met Burt Lancaster als een rancher die periodiek stiefbroer Robert Walker uit de nesten moet werken. Ook met Joanne Dru. Morgen, SBS6, 10.40-12.10u., onderbroken door reclame.

Lost Angel (Roy Rowland, 1943, VS). Sentimentele tearjerker over wonderkind Margaret O'Brien, dat pas geluk vindt als ze haar geleerde opvoeders verruilt voor een no-nonsense pleegvader, journalist James Craig. Morgen, Duitsl.1, 11.00-12.30u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.