Ramsj

Peter Matthiessen: East of Lo Monthang, in the land of Mustang

Ingenaaid, Shambhala 1996, van ƒ 60,75 voor ƒ 24,90. Scheltema Holkema Vermeulen Amsterdam. Donner Rotterdam.

Pas in 1992 werden de grenzen opengesteld van Mustang, een klein feodaal koninkrijk in het uiterste noorden van Nepal en omgeven door de bergketens van de Himalaya. Peter Matthiessen en fotograaf Thomas Laird behoorden tot de eerste westerlingen die het land (en de hoofdstad Lo Monthang) bezochten en in contact kwamen met de bevolking en hun vrijwel ongerepte, Tibetaans georiënteerde cultuur. Indrukwekkend verslag, waarbij tekst en foto's elkaar goed aanvullen. Het toeval wil dat er ook nog een tweede - en even mooi - boek over Mustang in de ramsj is te vinden: The last forbidden kingdom van Clara Marullo (Scheltema en Donner. Van ƒ 90,80 voor ƒ 34,90).

    • Henk Lagerwaard