Pretty in Pink

Pretty in Pink (Howard Deutch, VS, 1985), RTL5, 20.30-22.15u.

Tien jaar geleden was iedereen verliefd op Molly Ringwald, dat leuke, roodharige meisje dat het vrouwelijke gezicht werd van de verder door knappe jongemannen als Emilio Estevez, Charlie Sheen en Rob Lowe gedomineerde Brat Pack, die generatie jonge acteurs die net zoals elke generatie jonge acteurs Hollywood zou gaan veroveren.

Ze zag er dan ook precies zo uit als elke debutante in een tienerfilm er sinds mensenheugenis uitziet: fris, opgeruimd en een tikkeltje brutaal. Haar enige vrouwelijke medespeelster in The Breakfast Club (1985), de beroemdste van die Brat Pack-films van regisseur/scenarioschrijver John Hughes, Ally Sheedy, was toch meer de duistere brunette, vol Weltschmerz en levensangst.

In Pretty in Pink speelde Ringwald haar bekendste rol, een Julia van de jaren tachtig, een 'arm' meisje dat verliefd wordt op een 'rijke' jongen. Niet echt een onmogelijke liefde, maar haar flodderjurken en haarlinten vielen net genoeg uit de toon bij de vrienden van het miljonairszoontje om een obstakel te kunnen vormen.

Opgroeien was ook in de jaren tachtig een hoogst serieuze zaak voor pubers in Amerika, met schoolfeesten, krengen van meisjes, binken van jongens en sullige beste vrienden die je weer niet teleur moest stellen. John Hughes maakte het overzichtelijk en gezellig. Jongere kinderen kregen het een decennium later veel moeilijker te verduren van hem in films als Home Alone (1990), en Dennis the Menace (1992).

Zoals veel rebellen kreeg ook Ringwald niet de kans volwassen te worden in Hollywood. Van de handvol films die zij na Pretty in Pink nog maakte, werd het merendeel niet eens in Europa uitgebracht. Van Sheedy werd ook nauwelijks meer iets vernomen. Lowe verdween na een verkeerd afgelopen seksuele escapade voorgoed op de schappen van de videotheek en de broertjes Sheen en Estevez bouwen dapper aan een oeuvre van telkens net niet helemaal geslaagde films.

    • Dana Linssen