Noodlijdende bank in Japan gaat fuseren

TOKIO, 26 JUNI. De in problemen geraakte Long Term Credit Bank of Japan (LTCB) heeft een principe-overeenkomst bereikt met de Sumitomo Trust Bank om in april volgend jaar een fusie aan te gaan. Dit meldt de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag op basis van anonieme bronnen binnen beide banken.

Woordvoerders van beide banken hebben het bericht over de fusie vandaag niet officieel willen bevestigen, maar Sumitomo Trust heeft wel een persconferentie aangekondigd later op de dag. Geruchten over een op handen zijnde fusie van de LTCB circuleren sinds vorige week. Gisteren heeft de LTCB op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering voor het eerst erkend dat er inderdaad onderhandelingen gaande zijn. Wegens zorgen over het voortbestaan van de LTCB zakten de aandelen van de bank deze week tot een absoluut dieptepunt. Vandaag werd handel in de aandelen geschorst wegens de rondgaande berichten.

Volgens eerder genoemde krant is de LTCB momenteel in onderhandeling met de regering over sanering van de 'slechte leningen' van de bank, de oorzaak van de zwakke positie van de LTCB. Deze probleemleningen zouden voor de fusie met Sumitomo Trust overgenomen kunnen gaan worden door de 'overbruggingsbank' die momenteel onderwerp van discussie is. De regerende Liberaal Democratische Partij wil een dergelijke bank met overheidsgeld opzetten om de probleemleningen in de financiële sector te saneren. Het definitieve besluit over deze 'overbruggingsbank' is aangekondigd voor 8 juli.

Sanering van de schulden van de LTCB via de 'overbruggingsbank' zou een precedent scheppen voor sanering van de overige schulden in deze sector. Banken hebben dit jaar bij het publiceren van de jaarcijfers wel gezegd dat het grootste deel van de 'slechte leningen' is gesaneerd, maar hierover bestaan in de buitenwereld twijfels.

Ook is er in Japan steeds meer discussie over leningen in de 'grijze zone' - door banken geklasseerd als leningen die 'aandacht' nodig hebben - omdat in de huidige recessie de kans groter wordt dat debiteuren failliet gaan. De leningen in deze categorie vormen gezamenlijk een zeer groot bedrag en een potentiële, nieuwe molensteen om de nek van de banken. Het 'Japan premium' - de hogere rente die Japanse banken op de internationale kapitaalmarkt moeten betalen wegens de onzekere situatie - is deze week verhoogd zo bericht het persbureau Reuters.

    • Hans van der Lugt