Na Iran (2-0) wacht Mexico; Duitsland met oud elftal naar volgende ronde

ROTTERDAM, 26 JUNI. Dankzij een flitsend kwartier na rust versloeg Duitsland gisteravond Iran met 2-0. De ploeg van Berti Vogts werd door een beter doelsaldo groepswinnaar, voor Joegoslavië, dat met 1-0 won van de Verenigde Staten. Europees kampioen Duitsland treedt maandagmiddag in de achtste finale aan tegen Mexico en Joegoslavië speelt maandagavond in Toulouse tegen Nederland.

Vogts nam voor de laatste groepswedstrijd geen halve maatregelen. Hij wijzigde zijn basisteam op vier plaatsen. De 'jonkies' Ziege (26), Jeremies (24) en Hamann (24) begonnen op de bank en ook de gelouterde Andy Möller (30) kreeg geen herkansing. Vogts zette Helmer (33), Hässler (32), Tarnat (28) en ook de oude Matthäus (37) als vervangers in.

Vogts hoopte met zijn sterk aangepaste opstelling op een gedreven voorstelling tegen Iran. Want het voorgaande duel met Joegoslavië (2-2 na een 2-0 achterstand) leverde veel kritiek op, niet in de laatste plaats van Vogts zelf. Hij vond dat vooral de jongere spelers de ploeg in de steek hadden gelaten.

Matthäus dankte zijn heroverde basisplaats bij zijn vijfde WK aan zijn invalbeurt tegen Joegoslavië. Volgens Vogts bracht de libero van Bayern München passie en organisatie in zijn team. De routinier begon aan zijn 126ste interland en aan zijn 23ste wedstrijd bij de eindronde van het WK. Dat laatste feit is een mondiaal record. Matthäus hoefde zich tegen outsider Iran niet al te veel om de Duitse defensie te bekommeren. Hij kreeg van Vogts een rol als controlerende middenvelder. Olaf Thon nam de vertrouwde positie van libero in. Spits Bierhoff was eveneens van de partij. Hij was net op tijd hersteld van een liesblessure.

De omzettingen leidden in de eerste helft niet tot beter spel aan Duitse kant. Opnieuw was het tempo laag en de opbouw voorspelbaar. Door een gebrek aan ruimte en creativiteit viel Duitsland veelvuldig terug op de hoge voorzet en het afstandsschot. Doelman Abedzadeh liet zich echter niet verrassen. De 33-jarige keeper was in de eerste helft ongenaakbaar.

Zijn collega Köpke begon onzeker. Wellicht was de 36-jarige doelman zijn blunders tegen Joegoslavië nog niet vergeten. Na een kwartier liet hij een vrije trap van Bagheri opnieuw knullig los. Ternauwernood kon Köpke zijn fout herstellen. Later in de eerste helft greep de oudgediende goed in bij doelpogingen van opnieuw Bagheri en loopwonder Mahdavikia.

Na de rust toonde Duitsland, met Hamann voor Thon, meer dadendrang. Het tempo ging fors omhoog. Uit de eerste vloeiende aanval van de wedstrijd scoorde Bierhoff. Hij kopte in de vijftigste minuut tussen twee verdedigers raak, na een voorzet van Hässler: 1-0.

Bierhoff speelde bij de tweede treffer, acht minuten later, eveneens een hoofdrol. Buiten bereik van Abedzadeh knalde hij op de paal. De alerte Klinsmann kopte de terugstuitende bal tegen het net: 2-0. De plaats in de tweede ronde was daarmee veilig gesteld.