Minister: systeem verouderd; Saoedi-Arabië wil oprichting nieuwe OPEC

LONDEN, 26 JUNI. Saoedi-Arabië voelt er wel voor om een nieuwe organisatie van olie-exporterende landen op te richten. Die organisatie zou op de oliemarkt moeten optreden om aanbod en vraag met elkaar in evenwicht te houden, naar het voorbeeld van interventies die centrale banken plegen.

De Saoedische minister van Oliezaken, Ali al-Naimi, verklaarde tegenover de Britse zakenkrant Financial Times van vandaag dat de OPEC, de groep waarin elf olielanden zijn verenigd, niet direct hoeft te verdwijnen. Wel zei hij dat OPEC een verouderd productiesysteem hanteert, door het productiemaximum te verdelen onder de aangesloten landen.

Saoedi-Arabië heeft in het verleden geregeld zijn frustratie getoond over het niet naleven van de productie-afspraken door sommige OPEC-landen. Zelf is het land vaak het eerste geweest dat minder olie ging produceren als het aanbod op de wereldoliemarkt te groot was. Het verkeert wel in de comfortabele positie dat het de grootste olieproducent binnen de OPEC is.

Uit hoeveel landen een nieuwe organisatie van olieproducenten moet bestaan, zei minister Naimi niet. Er zijn acht of negen landen die voldoende oliereserves en productiecapaciteit hebben om de oliemarkt te reguleren. “Dat kan dan op zo'n manier dat de producenten kunnen blijven investeren en de consument niet het gevoel heeft te worden afgeknepen”.

Dat de invloed van de OPEC op de wereldmarkt tanende is, blijkt wel uit het lage niveau van de olieprijzen. De olie-organisatie streeft naar een prijs van 21 dollar per vat (159 liter), maar de prijs ligt al tijden rond de 12 dollar.

Woensdag besloten de olieministers tot een verdere beperking van de productie, maar van een echte stijging van de olieprijs is het niet gekomen.

Saoedi-Arabië zoekt meer en meer zijn toevlucht tot maatregelen samen met producenten van buiten de OPEC. Dit jaar zijn er al twee keer afspraken gemaakt met Mexico, dat geen lid is van de organisatie.

Op de halfjaarlijkse OPEC-vergadering van afgelopen woensdag in Wenen stuurde niet alleen Mexico een waarnemer, ook Rusland en Oman waren vertegenwoordigd.