Kritiek op korpschef Kuiper; Onrust bij politie A'dam over agressie

AMSTERDAM, 26 JUNI. De Amsterdamse politie maakt 45 agenten vrij die snel moeten ingrijpen als collega's in een bedreigende situatie terechtkomen. De korpsleiding heeft dit besloten vanwege de toenemende agressie tegen agenten.

De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) vindt de maatregel “een pleister op de wonde”. Op een ledenvergadering van afgelopen woensdag bleek volgens voorzitter G. Cevat dat een groot aantal agenten zich onveilig voelt op straat. Elk weekeinde raken volgens de APV dertig agenten licht gewond door steken, bijten of klappen van burgers.

Volgens Cevat ondervinden de agenten op straat bovendien weinig steun in de rug van korpschef J. Kuiper. “Kuiper maant het personeel nota bene tot kalmte. Maar het personeel heeft het water niet aan de lippen staan, het kabbelt al halverwege de mond naar binnen.” Cevat verwijt de korpschef dat hij geen prominente rol heeft gespeeld bij de reactie op het rapport van het Crisis Onderzoeks Team (COT) naar de rel in Amsterdam Overtoomse Veld waar op 23 april ruim honderd Marokkaanse jongeren tegenover de politie kwamen te staan.

Een van de conclusies van het COT-rapport was dat wijkagenten en buurtregisseurs te laag zijn opgeleid. “Ik vind dat het de taak is van de korpschef om hierover naar buiten te treden, maar we hebben hem bijna niet gehoord.”

De agent op straat voelt zich volgens Cevat door het rapport van het COT en reacties van korpsleiding en politiek “in zijn hemd gezet”. “Daardoor verliest de politie autoriteit. Dat merken wij op straat. De brutaliteit neemt toe. Er wordt niet meer geluisterd naar de politie en we worden voor rotte vis uitgemaakt.” Behalve de toenemende agressie kampt de politie volgens Cevat ook met een te hoge werkdruk. Bij sommige wijkteambureaus is het ziekteverzuim volgens hem 28 procent.

In een persverklaring laat de politie weten dat de korpsleiding volledig begrip heeft voor door collega's geuite gevoelens. In een aantal wijken in Amsterdam en rond de uitgaanscentra Rembrandtplein en Leidseplein komen jongeren steeds vaker in opstand tegen de politie. “Dat individuele collega's zich in sommige situaties onveilig voelen, is begrijpelijk. Zij worden vaak zeer agressief bejegend en soms zelfs met de dood bedreigd”, aldus de persverklaring.

De 45 agenten worden achter de hand gehouden op momenten die de politie als risicovol beschouwt. Het betreft een voorlopige oplossing. Volgens de bonden is agressie tegen agenten een probleem dat in het hele land speelt. Ook in Den Haag en in Dordrecht worden nu maatregelen genomen.