Karel Schampers richt Nederlands deel Biennale in

AMSTERDAM, 26 JUNI. De Mondriaan Stichting heeft Karel Schampers gevraagd om in 1999 de Nederlandse presentatie op de Biennale van Venetië in te richten. Eind dit jaar zal Schampers (1950), sinds 1986 hoofdconservator moderne kunst van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, een plan presenteren over de tentoonstelling in het Nederlandse Rietveldpaviljoen.

“Ik vind het heel leuk”, zegt Schampers, “om daar een prachtige tentoonstelling te presenteren. Het wordt een eenmanspresentatie, zoals ik die zelf altijd heb gemaakt. De kunstenaar kan dan in verschillende gradaties tot zijn recht komen, terwijl je bij thematische exposities vaak geen idee krijgt van het oeuvre, van de intenties van de kunstenaar. Vaak ziet hij dan zijn werk gereduceerd tot een illustratie van een thema. Het positie kiezen voor een enkele kunstenaar vind ik ook passen in de traditie van de Biennale. Bovendien laat de kleine ruimte van dit paviljoen zich moeilijk delen.”

Schampers studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar toen Hans Jaffé doceerde. Zijn scriptie ging in 1978 over 'body-art'. Voordat hij in dienst trad bij Boijmans, werkte hij als conservator bij het Stedelijk Museum in Amsterdam. Jarenlang zat hij in de redactie van het tijdschrift Kunst & Museumjournaal. En in 1983 was hij commissaris van de Biënnale in São Paulo.

In die functies deed Schampers volgens de Mondriaan Stichting veel kennis en contacten op die voor het Biennale-project goed van pas komen. Daarnaast zou hij oog hebben voor talent, wat recent onder meer bleek uit zijn overzichtstentoonstellingen van de Amerikaan Matthew Barney en de Britse Sarah Lucas. Wat de Nederlandse kunst betreft, stelde Schampers onder meer presentaties samen van kunstenaars als Marien Schouten, Frank Mandersloot, Rob Scholte, Klaar van der Lippe en Ger van Elk. Ook Duitse schilders als Immendorf, Kiefer en Förg kwamen onder hem aan de orde.

Voorlopig geeft Schampers nog niet prijs wie er naar Venetië afreist. “Er schoten natuurlijk meteen verschillende namen door mijn hoofd. Maar ik weet nog niet of het een jonge of een oudere kunstenaar wordt. Hij of zij moet in elk geval over een oeuvre beschikken. Het lijkt me niet goed om een jonge kunstenaar te brengen, in wiens werk duidelijk nog geen lijn is uitgezet.”

De Mondriaan Stichting heeft voor de Biennale een half miljoen gulden vrijgemaakt. Vorig jaar werd de Nederlandse presentatie verzorgd door Leontine Coeleweij en Arno van Roosmalen. In 1995 deed Chris Dercon, nu directeur van Boijmans, dat.