Journaille

Typerend voor de Amerikanisering van de Nederlandse economie? Krantenjongens worden miljonair. De huidige generatie journalisten bij Het Financieele Dagblad loopt binnen op haar vorig jaar verworven aandelen in de zakenkrant, de voorlaatste generatie heeft de effectenbeurs als cash cow ontdekt. De waarde van de aandelen van de krant is vorig jaar op de interne markt met 137 procent gestegen. Ook leuk voor de investeringsmaatschappij HAL, de leidende financier bij de verzelfstandiging van de krant.

Journalisten die ondernemer worden, leveren doorgaans wel een verhaal op, maar geen profijtelijk bedrijf. De Krant op Zondag ging jammerlijk bankroet. Uitzonderingen bevestigen ook hier de regel, zoals Derk Sauer, ex-Nieuwe Revu (Sensatie, Sex & Socialisme), die in Rusland slaagde waar een professionele uitgever als VNU terugschrok. En ex-journalist Dick van Luijk van Het Financieele Dagblad.

Hij is voor ongeveer de helft eigenaar van het bedrijf Cardio Control (systemen voor meting van hart- en longfuncties) dat deze week naar de Amsterdamse effectenbeurs ging. Hij is nu goed voor een miljoen of veertig. Van Luijk was in 1986 de journalist die Rijkman Groenink “ontdekte” toen de laatste nog gewoon directeur probleemkredieten bij de Amro Bank was. Later zouden de HCS-affaire, het bankroet van Daf en de mislukte overname van de Generale Bank Groenink steeds weer op de voorpagina's brengen.

Drie keer raden welke bank de beursgang van Cardio Control begeleidt.

    • Menno Tamminga