Israel wisselt lijken uit met Hezbollah

TEL AVIV, 26 JUNI. Israel en de fundamentalistisch-shi'itische Libanese beweging Hezbollah hebben gisteren en vanmorgen een overeenkomst tot uitwisseling van lijken en gevangenen uitgevoerd.

Met een Frans vliegtuig keerde gisteravond het stoffelijk overschot van sergeant-majoor Itamar Iliya uit Libanon naar Israel terug. Hij sneuvelde bijna tien maanden geleden tijdens een mislukte actie van een Israelische commando-eenheid in Libanon, ten zuiden van Beiroet. Eerder werd Hadi Nasrallah, de zoon van Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah, bij een treffen met Israelische troepen in Zuid-Libanon gedood. Met volgens Israelische militaire kringen “deze sterke kaart” in handen zijn Israel en Hezbollah tot de uitwisseling zonder precedent van lijken en gevangenen gekomen.

Israel heeft in ruil voor het stoffelijke overschot van Itamar Iliya veertig lijken van strijders van Hezbollah en van de eveneens shi'itische organisatie Amal aan Hezbollah overgedragen. Deze werden met het Franse vliegtuig dat de Israelische soldaat naar Tel Aviv bracht, naar Libanon gevlogen. Israel heeft krachtens de overeenkomst daarnaast 60 gevangen strijders van beide shi'itische organisaties op vrije voeten gesteld. Vijftig werden vanmorgen vrijgelaten uit de Al-Khyam gevangenis in Zuid-Libanon. Deze gevangenis staat formeel onder controle van een Libanese militie, het Zuid-Libanese leger, maar feitelijk zwaait Israel, zoals uit de vrijlating blijkt, er de scepter. Uit Israelische gevangenissen werden vanmorgen tien Libanezen vrij gelaten, van wie er een dertien jaar is vastgehouden. Zij werden in Metullah, aan de grens met Libanon, aan het Rode Kruis overgedragen.

Op verzoek van Israels president Ezer Weizman heeft de Franse president Jacques Chirac zich sedert zijn recente bezoek aan Libanon met succes bij de Libanese premier Rafiq al-Hariri ingezet voor de uitwisseling tussen Israel en Hezbollah. Over deze schijven liepen de onderhandelingen. Van rechtstreekse contacten tussen Israel en Hezbollah is, zover bekend, geen sprake geweest.

Sjeik Nasrallah heeft in een vraaggesprek met radio Monte Carlo ontkend dat de uitwisseling met Israel iets te maken zou hebben met hervatting van de vredesbesprekingen tussen Israel en Syrië. “Een man vindt troost in de terugkeer van alles dat hem dierbaar is, zelfs als het slechts een lijk is”, zei hij. “Voor ons is de terugkeer van een lijk van de hoogste morele betekenis.”

Hij zei dat Hezbollah de strijd tegen de Israelische bezetting van Zuid-Libanon zal voortzetten. Aanvankelijk werd in Israel gevreesd dat de Hezbollah-aanslag van gisteren in Zuid-Libanon, waarbij twee Israelische soldaten sneuvelden, tot uitstel van de uitwisseling zou leiden.