Huiswerk

Voor menig belegger kwam gisteren het afketsen van de fusie tussen de havenfondsen Van Ommeren en Pakhoed als een verrassing. De koersen van de beide aandelen moesten een flinke veer laten. Dat ook bestuursvoorzitter Carel van den Driest van Van Ommeren een dag eerder door het slechte nieuws werd verrast, is opmerkelijker. Naar eigen zeggen was hij met stomheid geslagen toen hij door de bestuursvoorzitter Westdijk en president-commissaris De Ruiter van Pakhoed werd ontboden om het slechte nieuws te krijgen.

“Ik voelde me weer net een jongen die op weg was naar de uitslag van zijn middelbareschoolexamen”, stelde Van den Driest gisteren. Maar als hij beter zijn huiswerk voor dat examen had gedaan, dan had hij een dergelijke terugtrekkende beweging kunnen verwachten.

Het afketsen van de fusie als gevolg van voorwaarden van de Brusselse mededingingscommissaris Karel van Miert leek wel heel erg op het gestrande huwelijk tussen de uitgevers Wolters Kluwer en Reed Elsevier eerder dit jaar. Ook Wolters Kluwer trok zich terug toen Brussel eisen stelde. En wist Van den Driest niet dat zowel bestuursvoorzitter Westdijk van Pakhoed als diens president-commissaris De Ruiter al jaren actief zijn als commissaris bij Wolters Kluwer? Amper twee maanden geleden moesten de twee topmannen aan de aandeelhouders van deze uitgeverij nog eens uitleggen hoe het mis was gegaan. “Brussel toonde weinig kennis en begrip van professionele uitgeverijen”, zo vernamen de aandeelhouders eind april.

Het is te hopen dat de twee Pakhoed-vertegenwoordigers nu wel iets geleerd hebben van hun negatieve ervaringen in de Europese hoofdstad. Te meer daar De Ruiter en Westdijk in totaal nog eens acht andere commissariaten in het Nederlandse bedrijfsleven bekleden.

    • Erik van der Walle