Groei VS in eerste kwartaal veel groter

WASHINGTON, 26 JUNI. De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 5,4 procent op jaarbasis gegroeid. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren laten weten.

De herziene opgave is een stuk hoger dan de 4,8 procent die eerder was gemeld.

De kwartaalgroei van het bruto binnenlands product blijkt de grootste te zijn sinds het tweede kwartaal van 1996. De jongste herziening vloeit voornamelijk voort uit het feit dat het Amerikaanse handelstekort, opgedreven door de Aziatische crisis, minder is verslechterd dan aanvankelijk gedacht. De export daalde met 1,2 procent in plaats van 3 procent en de import steeg met 17,1 procent in plaats van 17,7 procent.

Ook de inflatie blijkt hoger te zijn geweest dan eerder was gemeld. Het percentage (op jaarbasis) in het eerste kwartaal ligt nu op 1,2. In eerste instantie was 1 procent genoemd. De inflatie ligt nog altijd op het laagste peil sinds 1963.

De kwartaalgroei behoort tot de hoogste in de afgelopen vijftien jaar. In het tweede kwartaal van 1996 groeide de economie met 6 procent en in het vierde kwartaal van 1987 met 6,4 procent.

Een groot deel van de groeispurt in het eerste kwartaal vloeit voort uit een toename van de voorraden. Deze groei loopt in het huidige kwartaal al weer terug. Zonder de grote toename van de voorraden zou de groei in het eerste kwartaal zijn uitgekomen op 3,7 procent op jaarbasis. (AP, Reuters)