Gebrek aan opgaven reden zwijgplicht

ROTTERDAM, 26 JUNI. De dertien VWO-leerlingen uit Epe die door een fout van hun school het verkeerde geschiedenisexamen hebben gemaakt, hebben geen herexamen hoeven doen omdat er geen reserve-examens voorhanden waren. De onderwijsinspectie besloot daarom het gemaakte examen alsnog geldig te verklaren. De betrokken leerlingen kregen een zwijgplicht opgelegd.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs desgevraagd gezegd. De problemen met het geschiedenisexamen ontstonden door een bezorgingsfout van Van Gend en Loos. Omdat bij de aflevering van de examens een pakket met opgaven voor VWO-geschiedenis was verdwenen, moesten alle scholen de examens terugsturen. De scholen ontvingen vervolgens de examenopgaven die aanvankelijk voor de herexamens gebruikt zouden worden. Door een fout op de Regionale Scholengemeenschap Noord-Oost Veluwe kregen de dertien kandidaten in Epe alsnog de eerste opgaven voorgelegd.

Nu blijkt dat de commissie die verantwoordelijk is voor het centraal eindexamen de teruggenomen opgaven wilde gebruiken voor de herkansingen. Er was te weinig tijd om geheel nieuwe opgaven te maken. Omdat de leerlingen uit Epe dit examen reeds hadden gemaakt, moesten zij een verklaring ondertekenen dat ze met niemand over het examen zouden spreken.

Overigens wisten zij volgens de woordvoerder van het ministerie niet dat hun examen nogmaals gebruikt zou worden. De inspectie stelde de leerlingen voor de keuze: herexamen of geen herkansing op voorwaarde dat ze zouden zwijgen. “Bovendien mochten ze de opgaven niet mee naar huis nemen. De kans op fraude was minimaal.”

Volgens de woordvoerder was er sprake van een noodgreep. “Het is niet de meest charmante procedure geweest. Maar het was wel de meest leerling-vriendelijke oplossing.” De dertien leerlingen zijn allemaal geslaagd. Bij hun diploma-uitreiking kregen ze van de school een cd-bon ter waarde van 25 gulden als excuus voor de ondervonden onzekerheid.