Expositie omstreden

ROTTERDAM, 26 JUNI. Burgemeester Peper van Rotterdam wil verhinderen dat zondag een schilderijententoonstelling van de Servische oorlogsmisdadiger Duško Tadic wordt geopend. Het is nog niet duidelijk waar in Rotterdam de tentoonstelling gepland is, en wie er precies achter de organisatie zitten.

Volgens een woordvoerder van de gemeente betreft het een groep Serviërs die werkt aan de rehabilitatie van Tadíc. “De gemeente heeft geen zin om mee te werken aan de rehabilitatie van een oorlogsmisdadiger”, alsdus de woordvoerder.

Eerder deze week laste het cultureel centrum Het Evertshuis in Bodegraven al de tentoonstelling van veertig schilderijen van Tadíc af. De organisatie liet weten dat de expositie vanaf zondag in het 'Servisch Centrum' in Rotterdam te zien zou zijn. Deze locatie bleek echter verzonnen; het enige ontmoetingscentrum in Rotterdam voor Serviërs, de 'Servische vriendschap', weet niets van de tentoonstelling.

Tadíc werd vorig jaar door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld tot twintig jaar cel wegens oorlogsmisdaden. Hij zit nu in de Strafgevangenis Scheveningen in afwachting van hoger beroep. Zijn schilderijen waren eerder te zien in Belgrado, Londen en New York.