Einde luchtbrug Ethiopië-Israel

TEL AVIV, 26 JUNI. Aan de luchtbrug van joodse emigranten uit Ethiopië naar Israel is gisteravond formeel een einde gekomen.

In aanwezigheid van premier Benjamin Netanyahu kwam het “laatste vliegtuig” gisteravond met 58 Falas Mura (joden die in Ethiopië tot het christendom overgingen) uit Addis Abeba op het vliegveld bij Tel Aviv aan. Netanyahu zei dat het grote opvangkamp in Addis Abeba, waar sedert 1991 duizenden Falas Mura op emigratie naar Israel hebben gewacht, zal worden gesloten. In dat kamp verrichtten rabbijnen bekeringen zodat Falas Mura onder de wet op terugkeer als joden naar Israel konden emigreren.

De sluiting van het kamp in Addis Abeba betekent niet dat alle Falas Mura naar Israel zijn gebracht. Dat blijkt vanmorgen weer uit een verklaring van de minister van Binnenlandse Zaken, Suissa.

De minister heeft opdracht gegeven na te gaan hoe nog groepen Falasha's (Ethiopische joden) buiten Addis Abeba naar Israel kunnen worden gevlogen.

Volgens schatting bevinden zich er nog tegen de 15.000 Ethiopische joden in Ethiopië. Enkele duizenden wonen nog in diep in Ethiopië liggende dorpjes. Zij hebben zich niet tijdig bij de grote uittocht van Ethiopische joden in de jaren tachtig, via Soedan, en later via een luchtbrug uit Addis Abeba, weten te voegen.

Circa 50.000 Falasha's zijn in de loop der jaren naar Israel gekomen. Hun integratie in de Israelische maatschappij verloopt moeizaam. Wegens het stigma het aids-virus en andere besmettelijke ziekten naar Israel te hebben gebracht, worden ze gediscrimineerd. Vorig jaar protesteerden duizenden Israelische Ethiopiërs voor de Knesset (parlement) in Jeruzalem tegen de weigering van de autoriteiten hun bloed af te nemen voor bloedbanken.

Ook hun donkere huidskleur speelt hun parten. Israels opperrabbijnen erkennen de Falasha's bovendien niet als joden. Ze moeten in Israel een bekering ondergaan.

De Falash Mura, die in Ethiopië onder druk of uit vrees voor hun leven tot het christendom overgingen, stuiten in Israel op aanzienlijk grotere moeilijkheden. Velen kregen in Ethiopië van de Israelische autoriteiten geen toestemming naar Israel te emigreren. Aangezien de familiebanden tussen de Falasha's en Falas Mura nauw zijn heerst over deze Israelische politiek onder de Ethiopische joden in Israel grote wrevel.