Dramatische terugval van Unit 4

AMSTERDAM, 26 JUNI. De koers van softwarefabrikant Unit 4 heeft zich vanochtend na een dramatische terugval enigszins hersteld. In de eerste handelsminuten zakte de koers met 15 procent (8 gulden) naar een dieptepunt van 51 gulden. Het fonds boekte herstel tot 57,40, maar daalde toch weer naar 54 gulden rond het middaguur.

De koersdaling was een reactie van beleggers op het bericht dat de belangrijkste toeleverancier van Unit 4, de Britse anti-virusproducent Dr. Solomons, in Amerikaanse handen komt. De nieuwe eigenaar levert exclusief aan een andere Nederlandse beursnieuweling, Landis. De koers van dit fonds reageerde nauwelijks op het bericht.

De handel in hoofdfondsen op de beurs was rustig. Er waren nauwelijks kopers, lage omzetten en minieme koersschommelingen. De toonaangevende AEX-index stond halverwege de dag eentiende punt hoger op 1175,88 punten.

Aan het begin van de ochtend stond de AEX-index even zeven punten lager. “Vooral door de professionele handel. Ze willen hun posities afbouwen voor het weekeinde, en dat in een markt met absoluut geen kopers”, analyseerde een effectenmakelaar.

Ook elders in Europa dobberden de beurzen stuurloos in de windstilte met koersdalingen- en stijgingen van enkele tienden van procenten.

Fortis leek een voortvarende week in stijl af te sluiten. Na de koersval van vorige week, in reactie op de hoge prijs die het concern betaalt voor de Generale Bank, maakte de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar deze week veel goed. Vanochtend was er een winst van 2,40 op 118,70 gulden. ING steeg twaalf dubbeltjes naar 131 gulden. ABN Amro bleef bij redelijke omzetten gelijk op 46,80 gulden.

ASM Lithography was de grootste daler op de beurs. De koers van het fonds daalde met 3 procent (1,90) naar 61 gulden.

Philips, dat een onstuimige week achter de rug heeft, daalde vanochtend. Beleggers weten nog nauwelijks hoe ze het nieuws moeten van deze week moeten interpreteren: de verkoop van Polygram en Azië-angst enerzijds en lage koersen anderzijds. Dit dilemma mondde uit in een verlies van 3,10 op 172,20 gulden. Polygram daalde met zes dubbeltjes naar 103,40 gulden.

Pakhoed was de schrik van de onverwacht afgeblazen fusie met Van Ommeren nog niet te boven en noteerde acht dubbeltjes lager op 69,20 gulden. Van Ommeren zelf stond stabiel op 85,60 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York is de Dow Jones-index gisteren licht hoger gesloten. Na fiks hogere noteringen in de loop van de handel namen beleggers in het laatste uur hun winst. Het koersgemiddelde eindigde op 8935,58 punten, 11,71 punten boven het vorige slotniveau.

TOKIO De Nikkei-index steeg met 77,82 punten (ruim 0,5 procent) naar 15.210,04 punten, ondanks de zwakte van de yen.