Castaneda en zoon

De dood van de Amerikaanse schrijver Carlos Castaneda dringt maar langzaam tot zijn volgelingen door. Terwijl zijn executeur-testamentair eind vorige week al meldde dat de schrijver van De lessen van Don Juan op 27 april was overleden aan leverkanker, bleven de nieuwsberichten op Castaneda's eigen internetpagina's (www.castaneda.com) beperkt tot twee andere nieuwtjes. Castaneda had een nieuwe uitgeverij, en een nieuw boek.

De uitgeverij, LA Eidolona Press, is door Castaneda's bedrijf Cleargreen speciaal opgericht om boeken van Castaneda uit te geven. De eerste uitgave, The Wheel of time, bestaat uit een aantal citaten uit zijn eerdere werk, met commentaar van de New Age-voorloper zelf. Het boek zou over twee weken in de winkel moeten liggen. Volgens de aankondiging heeft de auteur besloten zijn boek aan LA Eidolona te gunnen wegens zijn interesse in het nastreven van onberispelijkheid. De uitgeverij kondigt aan in al haar activiteiten onberispelijk te werk te zullen gaan.

Afgelopen woensdag meldde Cleargreen voor het eerst het verscheiden van Castaneda. In een toelichting laat zijn bedrijf weten dat hij 'bij zijn volle bewustzijn' deze wereld had verlaten, precies zoals zijn leermeester Don Juan Matus zou zijn verdwenen zonder een spoor achter te laten. Slechts om niet in problemen te komen met de wetten en administratieve regels van het dagelijks leven is de schrijver dood verklaard, meldt Cleargreen. Er was niet eerder melding gemaakt van de gebeurtenissen omdat Castaneda zijn hele leven de publiciteit al schuwde. Met de dood van Castaneda nemen de mystificaties snel toe. Het overlijdensbericht werd naar buiten gebracht door C.J. Castaneda, coffeeshophouder in Atlanta en zoon van de schrijver. Meende hijzelf. Volgens executeur-testamentair Drooz echter is C.J. Castaneda Carlos' zoon helemaal niet en bovendien 'was dr. Castaneda vervreemd van hem'.

Het huwelijk van Carlos Castaneda en Margaret Runyan Castaneda (de moeder van C.J.) wordt evenmin gemeld in de overlijdensakte, hoewel de vrouw volhoudt dat ze tussen 1960 en 1973 getrouwd waren. Toen zij vorig jaar haar memoires publiceerde, probeerde Castaneda dat te laten verbieden. Volgens Runyan is Castaneda niet de biologische vader van haar kind, zoals ze ook al laat doorschemeren in haar boek A Magical Journey, maar heeft hij wel het geboortecertificaat van het kind officieel laten veranderen om als vader geregistreerd te staan.

Postuum is die adoptie nu dus teruggedraaid, wat te maken kan hebben met de enorme erfenis van de schrijver.

    • Arjen Fortuin