Boetes betaald tijdens voetbal

GRONINGEN, 26 JUNI. De één maakt geen problemen, de ander wordt kwaad. Maar betalen doen ze bijna allemaal. Het openbaar ministerie in Groningen is tot nu toe tevreden met de actie om bij wanbetalers van boetes tijdens voetbalwedstrijden van het WK langs te gaan en hen te dwingen de boetes meteen te betalen.

De parketpolitie haalde in twaalf 'actiedagen' 49.000 gulden op in de provincie Groningen. Daarnaast zijn 33 personen aangehouden. Van hen moesten 25 personen nog een gevangenisstraf uitzitten. Zij hadden zich niet op het juiste tijdstip gemeld.

Acht personen wilden hun boete niet betalen. Zij zijn daarvoor in vervangende hechtenis genomen. Voor elke 75 gulden boete moeten ze een dag de cel in. De overige van de 190 bezochte mensen hebben hun boetes betaald.

De parketpolitie in Groningen krijgt volgens een woordvoerder tijdens de actie over het algemeen met redelijk rustige mensen te maken. Bedreigingen zijn volgens haar nog niet voorgekomen. Sommige wanbetalers reageren wel geïrriteerd of boos dat ze tijdens de voetbalwedstrijden door de agenten worden gestoord.

Het openbaar ministerie in Groningen gaf opdracht tot de actie omdat er nog 1.800 vonnissen openstonden. Daarvan zijn tijdens de actie nu 315 afgewerkt. Het ziet er niet naar uit dat met vier agenten per avond alle openstaande vonnissen worden afgewerkt. “We willen er zoveel mogelijk afwerken. We zijn al erg tevreden”, zegt de woordvoerder. Ze is ook ingenomen met de vele aandacht die de actie heeft gekregen en dat justitie in Groningen na de vele commotie van begin dit jaar (door de bestuurscrisis naar aanleiding van de Oosterparkrellen) nu weer eens positief in het nieuws komt. De actie gaat nog ruim twee weken door.

Eerder had kabelexploitant Casema succes met een WK-actie. Vlak voor het begin van het voetbalkampioenschap stuurde Casema 18.000 aanmaningen naar wanbetalers met de dreiging tot afsluiting over te gaan. Ruim 15.000 mensen waren bereid meteen te betalen.