Bernhard reikt vijf Zilveren Anjers uit

AMSTERDAM, 26 JUNI. Prins Bernhard, die maandag 87 wordt, heeft gisteren in Amsterdam de jaarlijkse Zilveren Anjers uitgereikt aan vijf mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van de cultuur en de natuur. “Ik ben oud genoeg om te denken: hoeveel Anjers kan ik nog uitreiken? Maar ik ben jong genoeg om te zeggen: vooral geen eindpunt! Het levenswerk gaat immers door tot ná de levensweg”, aldus de prins.

“Ik ben gelukkig realist genoeg om grenzen en obstakels te kennen; ik ben idealist genoeg om steeds het doel in het vizier te houden. En in deze geest wil ik opnieuw, en graag, de Zilveren Anjers overhandigen.” De laureaten waren J. Voerman voor het behoud van historisch rollend materieel, J. Steemers voor zijn stimulerende rol in de orgelcultuur, E. Voges voor zijn inzet voor de monumenten op Curaçao, A. Vos voor de wederopbouw van de synagoge van Middelburg en het nog lopende herstel van de Portugees-Israëlitische begraafplaats in de Zeeuwse hoofdstad en J. Zwier voor zijn inzet op het gebied van natuurstudie en -behoud.

De dragers van een Zilveren Anjer zijn vaak min of meer toevallig in het werk gerold waarvoor zij de onderscheiding hebben gekregen, vertelde de prins. “Eerst ondergaan ze het als een aardigheidje. Ze weten nog niet dat zij op weg zijn naar idealisme. Ze denken vrijblijvend rond te wandelen. Dat intussen hun tweede ik, hun betere ik, hen bij de hand heeft genomen om hen naar een levensdoel te voeren, merken zij pas als het te laat is. Dan zitten ze al in het bestuur.”

“Dan moeten ze al fondsen werven. Want haast alle dragers van de Zilveren Anjer zijn enorme bedelaars, al is het tegen wil en dank. Zij zijn redacteuren, rondleiders, onderhandelaars, manusjes van alles. Op een receptie staan ze niet met een glaasje te stralen, ze denken: ha, de directeur van de spaarbank, die heb ik nèt nodig voor mijn volgende idee!”

Prins Bernhard werd tijdens de prijsuitreiking in de Burgerzaal van het Paleis op de Dam vergezeld door koningin Beatrix. Burgemeester Patijn, voorzitter van het Prins Bernhard Fonds, vroeg haar prins Claus de beste wensen voor herstel over te brengen. Claus verblijft na een prostaatklierverwijdering in een Duits ziekenhuis. (ANP)