Zwakke tegenstand Nigeria; Paraguay viert carnavalsfeest na kwalificatie

ROTTERDAM, 25 JUNI. De kwalificatie van Paraguay voor de achtste finales van het WK voetbal heeft tot uitbundige taferelen geleid in de hoofdstad Asuncion.

Na de 3-1 zege op Nigeria vierden tienduizenden inwoners van Paraguay een veredeld carnaval in Zuid-Amerika. In het broeierige Toulouse toonde bondscoach Cesar Carpeggiani zich al even uitgelaten. “Dit is een nationale feestdag voor ons land. Het zal ook voor ons een lange nacht worden.”

Terwijl het dagelijkse leven in Paraguay compleet stil lag - de winkels waren gesloten en de fabrieken staakten de productie - behaalde de nationale voetbaltrots een omstreden overwinning op het verzwakte Nigeria. Al na vijftig seconden maakte Ayala het eerste WK-doelpunt voor Paraguay, dat de groepswedstrijden tegen Spanje en Bulgarije met 0-0 had afgesloten. De Nigeriaan Oruma zorgde na tien minuten voor de gelijkmaker. In de tweede helft zorgden Benitez en Cardozo (in buitenspelpositie) voor de 3-1 eindstand. Bij alle treffers van Paraguay maakte doelman Rufai, die na Go Ahead Eagles nu bij Deportivo la Coruña onder contract staat, een sullige indruk.

Groepswinnaar Nigeria spaarde zich tegen Paraguay voor de wedstrijd in de achtste finales tegen Denemarken. Bondscoach Milutinovic koos voor een veredeld B-team. Adepoju, Okocha en Ikpeba bleven aan de kant, omdat ze eerder een gele kaart kregen en een eventuele schorsing moesten voorkomen. Amokachi stond buitenspel wegens een lichte blessure. Finidi en Babayaro maakten plaats voor de tweede garnituur. Oliseh bleef in de rust in de kleedkamer achter.

Milutinovic sprak na afloop over verzachtende omstandigheden voor het povere optreden van Nigeria: “Door de omstandigheden moest ik wel improviseren met mijn opstelling. Ik hoop dat we tegen Denemarken weer het niveau van de eerste twee wedstrijden kunnen halen.” Door de omzettingen kregen Babangida en Kanu een basisplaats, maar zij konden geen stempel drukken op de wedstrijd.

Voor de tweede keer in twee dagen was bij het WK in Frankrijk sprake van competitievervalsing. Dinsdagavond profiteerde Noorwegen optimaal van de lakse houding bij de Brazilianen, die zich net als Nigeria vorige week al hadden geplaatst voor de tweede ronde en de bal anderhalf uur plichtmatig rondspeelden. Gisteravond maakte Paraguay handig gebruik van de gebrekkige instelling bij de weinig gemotiveerde tegenstanders. In tegenstelling tot concurrent Spanje, dat vorige week verloor van een sterk spelend Nigeria, kreeg Paraguay vooral in de tweede helft alle ruimte tegen de beste voetbalnatie uit Afrika.

Voor rust kreeg Nigeria een aantal goede kansen om op voorsprong te komen. Na de 1-0 van Ayala en de 1-1 van Oruma voorkwam doelman Chilavert van Paraguay met flitsende reacties een nadelige score. De excentrieke keeper, specialist bij het nemen van vrije trappen, hielp zijn ploeg aan de onverwachte kwalificatie. In 1986 bereikte Paraguay ook de tweede ronde bij het WK in Mexico. Sindsdien had de kleine voetbalnatie - Paragauay telt acht miljoen inwoners en 300.000 geregistreerde spelers - geen opmerkelijke resultaten geboekt.