Worldcom betaalt 110 mln dollar voor Enertel

ROTTERDAM, 25 JUNI. Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Worldcom betaalt een alliantie van energie- en kabelbedrijven 110 miljoen dollar in aandelen voor Enertel. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Worldcom wil Enertel gebruiken als een regionale toegangspoort voor telecommunicatieverkeer naar Europa. “Wij willen het waardevolle netwerk van Enertel samenvoegen met ons netwerk van transatlantische kabels om telecommunicatiediensten over lange afstanden te bieden tussen landen in Europa en tussen Europa en de rest van de wereld”, aldus bestuursvoorzitter P. Moore.

Een klein deel van de activiteiten van Enertel zal worden ondergebracht in een joint venture met United Telekabel. Enertel, Nederlands grootste kabelexploitant (1,4 miljoen aansluitingen), krijgt daarin een belang van 20 procent. In deze combinatie komen uitsluitend de zogenoemde 1600-diensten van Enertel terecht. Deze dienst, waarvoor Enertel tussen 12.000 en 13.000 klanten heeft, biedt consumenten en kleine bedrijven met een rekening van meer dan honderd gulden per maand de mogelijkheid met korting te bellen. De joint venture mag geen gebruik maken van de naam Enertel.

Behalve de naam koopt Worldport met Enertel een groot contract voor de aanleg van 'Edunet' (een netwerk met hoge capaciteit voor scholen en bibliotheken, waarvoor Enertel de eerste projecten mag uitvoeren) en een netwerk van glasvezelkabels met een lengte van 1.100 kilometer en een zeer hoge capaciteit.

Worldport wil vier energie- en kabelbedrijven op termijn een minderheidsbelang in Enertel gunnen. Enkele weken geleden ontstond over deze transactie commotie, omdat deze vier bedrijven algemeen directeur A. Ketelaars van Enertel over hun plannen voor een participatie niet hadden ingelicht. Ketelaars verlaat Enertel.