VVD laat verleden Hans Van Baalen onderzoeken

DEN HAAG, 25 JUNI. De VVD laat een onderzoek verrichten naar het verleden van haar voormalige campagnevoerder Hans van Baalen.

Hij raakte begin april in opspraak door aanhoudende berichten in de media over rechts-extremistische sympathieën die hij in zijn jeugd zou hebben gekoesterd. De VVD hoopt door het onderzoek duidelijkheid te krijgen over het waarheidsgehalte van de beschuldigingen.

Van Baalen, die op een verkiesbare 29ste plaats op de kandidatenlijst van de VVD stond, verklaarde na de berichten in de pers geen zitting te zullen nemen in de Tweede Kamer. Ook legde hij zijn functie als campagneleider neer. Op deze manier wilde hij “beschadiging van de VVD” in verkiezingstijd voorkomen.

Van Baalen zou onder meer op zestienjarige leeftijd een steunbetuiging aan de extreem-rechtse leider J. Glimmerveen hebben geschreven en in zijn Leidse studententijd het Horst Wessellied hebben gezongen. Hij was lid van de weerbaarheid Pro Patria, gelieerd aan de studentenvereniging Minerva. Van Baalen heeft de beschuldigingen van rechts-extremistische opvattingen altijd ontkend en streeft naar eerherstel.

De voormalig campagneleider kan overigens nog steeds in de Kamer komen. De kieswet schrijft voor dat hij, indien een VVD'er uit de Tweede Kamer vertrekt, gevraagd wordt zitting te nemen in de Kamer. Na afloop van de verkiezingen van mei heeft hij dat laatste geweigerd. Komt er een tweede paarse kabinet, dan zullen enkele Kamerleden van de VVD naar het kabinet vertrekken, zodat er Kamerzetels van die partij vrij komen.