Transportnetwerk Oost-Europa kost 200 miljard

BRUSSEL, 25 JUNI. Aanpassing van spoor- en snelwegen in Oost-Europa op grote doorgaande routes in de Europese Unie gaat 200 miljard gulden kosten.

Europees commissaris Kinnock wil de tien kandidaat EU-leden daar tot 2015 een jaarlijkse bijdrage van 1,1 miljard gulden voor geven. Dat geld is afkomstig uit fondsen die voor hulp bij de uitbreiding zijn gereserveerd. “Succesvolle uitbreiding staat of valt ook met de ontwikkeling van een goede infrastructuur,” aldus Kinnock. Per kandidaat-lidstaat is een jaarlijkse investering van 1,5 procent van het bruto nationaal product in verkeer en infrastructuur nodig. De vraag is of financiers riskante projecten in deze landen aandurven. Kinnock hoopt daarom dat Oost-Europabank en Europese Investeringsbank bereid zijn leningen te verstrekken voor de ontwikkeling van tien grote spoor- en snelwegtrajecten door de tien kandidaatlanden. In de Europese Unie investeren de vijftien huidige lidstaten jaarlijks gemiddeld 2 procent in de ontwikkeling van verkeersprojecten. (ANP)