Spanje ondanks zege uitgeschakeld

ROTTERDAM, 25 JUNI. Spanje, een van de favorieten op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk, is gisteravond uitgeschakeld. Spanje won in groep D weliswaar met 6-1 van Bulgarije, maar werd de voet dwars gezet door Paraguay. Dat versloeg groepswinnaar Nigeria verrassend met 3-1 en legde daardoor beslag op de tweede plaats, goed voor een plaats bij de beste zestien.

Duitse douaniers hebben bij Saarbrücken een aantal Duitsers tegengehouden die op weg waren naar Montpellier, waar vanavond de wedstrijd Duitsland-Iran wordt gespeeld. Bij de grensovergangen tussen Frankrijk en Duitsland is de controle verscherpt. Iraanse activisten hebben een demonstratieverbod gekregen. In Montpellier is de politiemacht uitgebreid tot 1.500 man en is de verkoop van alcohol verboden.

Soortgelijke maatregelen zijn in Lens getroffen. Daar speelt Engeland vrijdag tegen Colombia. Bars, restaurants en winkels mogen tussen vrijdagochtend 8 uur en zaterdagochtend 8 uur geen alcoholhoudende dranken verkopen. Ook het drinken daarvan op straat is verboden. “We kunnen iemand niet aanhouden omdat hij onder de tatoeages zit of een kale kop heeft, maar als we hem snappen met alcohol, arresteren we hem”, zei de politiechef van Lens, Daniel Cadoux, die vrijdag 10.000 Engelsen zonder kaartje verwacht.

Bijna de helft van de Duitse bevolking vindt dat het nationale elftal van het WK voetbal moet worden teruggetrokken naar aanleiding van het gewelddadige optreden van Duitse hooligans zondag in Lens. Tijdens een enquête van de radiozender Bayern 3 bleek 48 procent van de 6.600 ondervraagden hiervan voorstander.

Voor de Franse gendarme die in Lens ernstig gewond raakte wordt op grote schaal geld ingezameld. De Duitse omroep ARD heeft een girorekening geopend, het blad Bild heeft 50.000 mark geschonken. Ook is een benefietwedstrijd in voorbereiding.