Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Nova. Aandacht voor de verkiezingen in Noord-Ierland en een portret van de gematigde unionist David Trimble. Ook een reportage uit het land tijdens de voetbalwedstrijd Nederland tegen Mexico. Ned.3, 22.35-23.05u.

Het reces. Tineke Lodders, vice-voorzitter van het CDA wordt rechtstreeks ondervraagd over o.a. het recente verlies van haar partij, haar ambities en wat er moet gebeuren om de christen-democratie weer nieuw leven in te blazen. Zie ook de rubriek 'Tijdschrift' op de volgende pagina van deze krant. Ned.1, 23.32-0.07u.

DOCUMENTAIRES

Zembla: Vergeten gevangenen. Na de uitzending van 19 maart opnieuw aandacht voor de situatie van de 43-jarige doodzieke en met HIV besmette Hans van Dam in zijn gevangeniscel in India. Hij zit daar voor smokkel van anderhalve kilo hasj. Het programma gaat in op de vraag wat minister van Buitenlandse Zaken Hans van Mierlo gedaan heeft om Van Dam op humanitaire gronden vrij te krijgen. Ned.3, 20.50-21.30u.

Het andere gezicht. Tweede aflevering van een drieluik over hoe Afrikanen over de ontwikkeling van hun continent denken. In deze aflevering, een gesprek met de 45-jarige biologe Wangari Maathai die de leidende kracht is achter de vrouwen- en milieubeweging in haar land, Kenia. Ned.1, 21.08-21.45u.

Werelden: Goedkope nachten. Documentaire over jeugdherbergen door de jaren heen met beelden van nu en archiefmateriaal vanaf de jaren dertig. Tegenwoordig biedt de jeugdherberg aan mensen van alle leeftijden een goedkope plek om te eten, te slapen, te workshoppen, te zingen en te vergaderen. Ned.1, 21.45-22.35u.

The human body. Slot van een serie over de ontwikkeling van het menselijk lichaam. Wat gebeurt er met ons lichaam als we sterven? Mensen met bijna-doodervaringen doen hun verhaal. Verder lijkt het mogelijk zonder pijn of angst dood te gaan. Afl.: The end of life. BBC1, 23.00-23.50u.

The mind traveller. Vijfde aflevering van een documentaireserie van de neuroloog Oliver Sacks over biologische fouten in de hersens. Hij ontmoet vanavond de autiste Jessie die vol obsessies zit maar fantastische schilderijen maakt. Ned.3, 23.25-0.15u.

AMUSEMENT

Dolman onder de rijken. Margreet Dolman (Paul Haenen) bezoekt reclame-man Nico Snip en financieel adviseur Henk Folkers. RTL4, 20.30-21.15u.

MUZIEK

Bridges to Babylon. Beelden van de voorbereidingen en repetities van de nieuwe wereldtournee van The Rolling Stones met gesprekken met enkele leden en de twee nummers Satisfaction en Out of Control. Aanstaande maandag staan The Stones in Amsterdam. Veronica, 23.05-24.00u.

FILM

. Le Juge et l'Assassin (Bertrand Tavernier, 1975, Frankrijk). Zie Film-vooraf. TV5, 20.00-22.00u.

Christine (John Carpenter, 1983, VS). Verfilming van griezelbestseller van Stephen King over een demonische auto (Plymouth Fury 1957) die zich ontpopt tot jaloerse vriendin van verlegen teenager. Stuntwerk en trucages compenseren enigszins de wijdlopige belangstelling voor puberale zieleroerselen. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Une Monde sans Pitié (Eric Rochant, 1989, Frankrijk). Impulsief, onopgesmukt regiedebuut is een wat cynische maar nooit verbitterde studie naar generatie die het najagen van materiële genoegens achter zich liet. In Parijs ontmoet een nietsnut (Hippolyte Girardot) een vlijtige studente (Mireille Perrier). Duitsl.2, 23.45-1.10u., nagesynchroniseerd.

Entra tinieblas (Pedro Almodóvar, 1983, Spanje). Derde speelfilm van omstreden regisseur, gespecialiseerd in door reclame, mode, media en seksuele extravagantie gevoede cultfilms (Women on the Verge of a Nervous Breakdown, Tie Me Up! Tie Me Down!, High Heels). Verslaafde nachtclubzangeres belandt in merkwaardig nonnenklooster. Met Christina Sanchez Pascual, Carmen Maura. Duitsl.1, 1.05-2.40u., nagesynchroniseerd.

False Identity (James Keach, 1990, VS). Sloom murder mystery. Dood gewaande Stacy Keach keert na 17 jaar gevangenisstraf terug naar geboortestad en probeert zijn eigen identiteit te achterhalen. Met Genevieve Bujold als investigatieve journaliste. Duitsl.2, 1.10-2.40u., nagesynchroniseerd.

Texas Carnival (Charles Walters, 1951, VS). Muzikale komedie waarin entertainers Red Skelton en Esther Williams abusievelijk voor miljonairs worden gehouden. Ook met Howard Keel. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.20u., nagesynchroniseerd.

. Oh, Mr. Porter! (Marcel Varnel, 1937, Engeland). Charmante komedie geldt als een van de hoogtepunten uit carrière van music hall-komiek Will Hay. Incompetente stationschef in afgelegen Iers dorpje versus wapensmokkelaars. Ook met Moore Marriott, Graham Moffatt. Morgen, BBC2, 11.40-13.00u., zw.