Selectie; Muziek

HOLLAND FESTIVAL Het Holland Festival wordt 27 juni vanaf 21u30 in Amsterdam besloten met het feest De man met de Hamer, dat begint en eindigt in Paradiso en ondertussen een uitstapje maakt naar de Stadsschouwburg. Er klinken in dit muziektheater van slagwerker Paul Koek, tekstschrijfster Karin Spaink en regisseur Johan Simons (Hollandia) tal van soorten muziek 'tegen het decor van een totaalomgeving'.

SHLOMO MINTZ Shlomo Mintz speelt 26 juni 20u15 in de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag het Vioolconcert van Beethoven bij het Residentie Orkest olv Yan Pascal Tortelier. Verder op het programma: Passages van Roel van Oosten en Feste romane van Respighi.

TORENMUZIEK De toren van de Dordtse Grote Kerk, een van de meest karakteristieke van ons land en in de 17de eeuw door vele schilders vereeuwigd in riviergezichten, is ook het centrum van een bloeiende beiaardkring. Elke donderdag is er een concert, gegeven door een van de twee stadsbeiaardiers, Henry Groen en Boudwijn Zwart, of een gastbeiaardier. Op 2 juli 20u speelt Zwart muziek van Bach, op 9 juli 20u komt Klaas de Haan met hedendaagse beiaardmuziek en op 16 juli spelen Groen en Zwart samen hedendaagse muziek. Na afloop: koffie en praten met de beiaardier in het Klockhuys aan de voet van de toren.

IJSSELCONCERTEN Het eerste, gratis toegankelijke Midzomer Festival in het Schollebos in Capelle aan den IJssel vindt 28 juni plaats op vier podia van 13u30 tot 17u30. Optredens van oa pianist Daniël Wayenberg, violiste Emmy Verhey, celliste Els Knaven. Pianist Polo de Haas verzorgt een kinderprogramma.

WAALCONCERTEN Op verschillende podia in het Nijmeegse Valkhofpark vinden 26 juni vanaf 20u30, 27 juni vanaf 14u en 28 juni om 12u en 16u30 de Waalconcerten plaats, met oa het Gelders Orkest olv Lawrence Renes, het Nijmeegs Studentenorkest, de sopraan Olga Romanka en het Combarttimento Consort.

PIANISTEN Het BIMhuis sluit het seizoen af met twee pianisten. Misha Mengelberg tast af of er nog leven zit in zijn eeuwige huwelijk met slagwerker Han Bennink, collega Curtis Clark laat zich begeleiden door bassist James Lewis en drummer John Betsch, twee 'Parijse' Amerikanen. 26 en 27 juni BIMhuis Amsterdam.

DULFER'S DANCE DATE Saxofonist Hans Dulfer is nog steeds niet moe. 27 juni De Tavenu Waalwijk, 28 juni Millertime Bergen op Zoom (14u).

PARKPOP Gratis megaconcert van Anouk voor een thuispubliek van pakweg een half miljoen man, met voor- en naprogramma van Robbie Williams, Paul Weller, Echo & the Bunnymen, Andrew Dorff, Helacopters, Buju Banton, Skik en Suburbs. 28 juni Zuiderpark, Den Haag.

ROLLING STONES Charlie Watts en zijn oude kameraden. Keith Richards is hersteld van drie gekneusde ribben na een val bij het ophangen van een exemplaar uit zijn Dali-collectie. 29 juni en 1, 2, 5 en 6 juli Arena, Amsterdam.

BLUES EXPLOSION De vuilnisbakken-Rolling Stones van Jon Spencer, met in het voorprogramma de analoge piep- en knorsensatie Add N To X. 29 juni Paradiso, Amsterdam.