Selectie; Galerie

KUNSTRAI T/m 28 juni presenteren circa honderdvijftig galeries zich tijdens de veertiende editie van de KunstRAI. Net als voorgaande jaren is een gedeelte van de Parkhal ingericht als 'Art Amsterdam', waar de in actuele en hedendaagse kunst gespecialiseerde galeries bijeen zijn gebracht. Maar de KunstRAI biedt ook plaats aan traditionele, moderne en realistische kunst. Peter Klashorst schildert dagelijks 'live' portretten, Theo Jansen toont een van zijn enorme strandbeesten en Mariska Voskamp maakte levensgrote vrouwenfiguren van zeep, die door het publiek gebruikt mogen worden. Canvas World Art en Galerie Serieuze Zaken stelden een expositie samen met de meest actuele kunst uit China. Do 25 juni 11-22u, vr 26 t/m zo 28 juni 11-19u.

BETSY GREEN In de fotoserie 'Personae' onderzoekt Betsy Green de techniek en de esthetiek van de negentiende-eeuwse portretkunst. De kleding van de modellen, het interieur van de studio en de bruinige kleur van de foto's zijn door Green tot in details nagebootst. De fotografe maakte haar portretten met een camera uit 1890. T/m 4 juli in Galerie Aschenbach, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u

EXPLODED VIEW De titel van de tentoonstelling 'Exploded View' in De Begane Grond is gebaseerd op een term uit de architectuur waarmee een 'opengewerkte tekening' wordt aangeduid. De relatie tussen beeld en afbeelding vormt het uitgangspunt op de expositie van Marianne Theunissen en Louise Schouwenberg. Theunissen heeft met haar schilderijen en foto's een deel van het vloeroppervlak van de ruimte bedekt, terwijl de beelden van Schouwenberg zijn opgestapeld. In het achterhuis van De Begane Grond tonen de beide kunstenaars afbeeldingen van kunstwerken van collega's als Gijs Assmann, Jan van der Dobbelsteen, Jeroen Kooijmans, Mariette Linders en Theo Schepens. T/m 12 juli, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.

THE LIARS Het derde en laatste deel van de tentoonstellingsreeks over schilderkunst in Arti et Amicitiae is getiteld 'Frightful Paint' en heeft hedendaags realisme als onderwerp. De tentoonstelling gaat over de horror van het alledaagse, over geweld en vervreemding. Te zien zijn werken van o.a. Kathe Burkhart, Kiki Lamers, Peter Drake, Catherine Howe, Ernst Voss en Andrei Roiter. T/m 19 juli, Rokin 112, di t/m vr 12-18u, za en zo 12-17u.

EN VERDER Artlovers met werk van Marc Bijl en Iris van Dongen t/m 5 juli in expositieruimte Moira, Wolvenstraat 10, Utrecht; tekeningen van Atelier Van Lieshout t/m 25 juli in de voorruimte van Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; Schilderijen van Mathieu Meijers t/m 11 juli bij Galerie Barbara Farber-Rob Jurka, Singel 28, Amsterdam; Ruimtelijk werk van Ron Rooymans t/m 13 sept in de Bergkerk, Bergkerkplein 1, Deventer; Schilderijen van Peter Angermann t/m 30 juni bij Galerie Delta, Oude Binnenweg 113, Rotterdam.