Selectie; Films

FILMS THE BIG LEBOWSKI The Big Lebowski, de zevende film van de gebroeders Coen, biedt vooral fraai gefilmde meligheid, met als hoogtepunt opnames gefilmd vanuit het perspectief van een bowlingbal. In het op The Big Sleep en andere film noir geinspireerde dolgedraaide kidnappingsdrama slaagt de overjarige hippie The Dude (Jeff Bridges) er in even cool te zijn als Humphrey Bogarts hardboiled Philip Marlowe. Ook met Coens oudgedienden als John Turturro, John Goodman en Steve Buscemi. In meer dan 12 theaters.

THE BUTCHER BOY Neil Jordans verfilming van Patrick McCabe's boek werd een intens verslag van binnenuit van de 12-jarige, Ierse Francie Brady, die aanvankelijk tegen de harde werkelijkheid van zijn bestaan beschermd wordt door een levendige verbeelding, maar tot gruwelijke daden overgaat. Wonderlijk weinig deprimerend en in een koortsachtige stijl die herinneringen, realiteit en waanideeën onlosmakelijk met elkaar verbindt. Amsterdam: The Movies. Utrecht: Springhaver Theater.

MARIE BAIE DES ANGES Controversieel debuut van 31-jarige Manuel Pradal schildert de Franse Riviera als een mythologisch en ongerept universum, waarin jeugdige delinquenten en witte Amerikaanse matrozen zich vermeien in de gevaarlijke schoonheid van landschap, zee en zonlicht. Poëtische vorm, woest camerawerk en dito montage en allegorische verteltrant verdelen de meningen over veelbelovende eerste film. Amsterdam: Desmet. Breda: Chassé Groningen: Poelestraat, Liga '68.

ULEE'S GOLD Eeuwige 'zoon van' en 'easy rider' Peter Fonda speelt een van zijn mooiste rollen als imker Ulee, de naar huis gekeerde Ulysses, die alleen nog op reis hoeft te gaan om zijn hart te vinden en zich met zijn kinderen te verzoenen. Ulee's Gold is een bitterzoet samensmeedsel van gezinsdrama, misdaadverhaal en liefdesgeschiedenis, dat rustig, zonder ooit spanning en kracht te verliezen is gefilmd. Amsterdam: Cinecenter. Den Haag: Babylon 1. Groningen: Camera.

EN VERDER Hanabi Alkmaar: Provadja. Dordrecht: Filmhuis Cinode; Kleine Teun in meer dan 17 theaters; L.A. Confidential Groningen: Camera; Love and Death on Long Island Den Haag: Het Haags Filmhuis. Amsterdam: Cinecenter. Groningen: Poelestraat, Liga '68. Nijmegen: Filmtheater Cinemariënburg. Rotterdam: Filmtheater Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt; De Poolse Bruid in meer dan 10 theaters; The Tango Lesson Deventer: Filmhuis De Keizer. Eindhoven: Plaza Futura. Zutphen: Luxor; Titanic in meer dan 87 theaters; The Wings of the Dove Amsterdam: Alfa. Utrecht: City Theater / Movies.