Postmodern strandvertier; Loungen op het zand

Alle drie de strandtenten zorgen voor live-muziek. Van 19 juli tot 23 aug is er 's zondags een festival met bands en dj's. Bij De Zomer (023-5718008) zijn dan o.a te zien dj Lex, Graham B, KC The Funkalholic, Love Cycle, Who That. Bij Solaris (023-5732155) o.a. dj Krust, MC Dynamite, Smith & Mighty. Bij Woodstock (023-5732152) zijn er zes feesten met verschillende thema's, zoals '70's', 'jazz', 'house'.

Loungen' is het nieuwe toverwoord. Naar het strand ga je niet meer in de eerste plaats om te flaneren of te bruinen, het strand is een 'lounge'. Over wat het woord precies betekent, zijn de aanwezigen het nog niet helemaal eens (“een soort 'lunchen' misschien?”) maar het heeft te maken met 'rondhangen' en 'je thuis voelen'. Het strand en de bijbehorende strandtenten als huiskamer.

Op het laatste stukje strand bij Bloemendaal, richting IJmuiden, staat een trio strandtenten dat de nieuwe trends onder het strandpubliek probeert vorm te geven of, liever nog, 'te lanceren'. Was Bloemendaal vroeger het familiestrand van Haarlem, sinds de oprichting van tenten als Solaris, De Zomer en Woodstock heeft strandvertier nieuwe dimensies gekregen. Kinderen zijn er nauwelijks. Op de smalle strook zand en op de terrassen wordt door twintigers en dertigers gevolleybald, mobiel getelefoneerd, in tijdschriften gebladerd. Men bestelt een pita-broodje merguez, een ciabatta met roomkaas en gerookte zalm of een glas rosé.

De oudste van de drie gelegenheden is De Zomer. Oprichter Wim Brugman begon er zeven jaar geleden met de bedoeling een ander publiek te trekken. “Tot zo'n tien jaar terug gingen de tenten om negen uur open en om zes uur dicht. Toen was er nog geen strand-eetcultuur. Je kon hoogstens een broodje kaas krijgen. Nu komen mensen graag na het werk, speciaal om even wat te drinken of te eten. En wie vrij heeft, komt soms toch pas om een uur of drie, vier op het strand. Dat hangt samen met een nieuwe voorzichtigheid, men is zich bewust van de gevaren van te felle zon.”

De Zomer gaat door voor de 'gewoonste' van de drie tenten. Het publiek is nog altijd goeddeels Haarlems en komt uit allerlei beroepsgroepen. Het belendende Solaris daarentegen is vervaarlijk trendgevoelig. Dat blijkt niet alleen uit de gestroomlijnde fotografen, reclame-makers en producenten die er loungen, maar ook uit het interieur. De eerste twee jaar van haar bestaan was Solaris opgetuigd met koekoeksklokken en paarse muren, nu is dit door easy-tune geïnspireerde uiterlijk vervangen door een crèmekleurige stijl met elegante plastic stoelen. Bedrijfsleider Eddy Dijkstra zegt dat Solaris zich bewust op een Amsterdams publiek richt; in Haarlem wordt niet geadverteerd.

Filmproducent Casper Zandwijk drinkt rosé op de ronde hoekbank en mijmert over de geneugten van het strandleven. “Een van de voordelen van mooi weer is dat je binnen in de schaduw kunt gaan zitten. Hier kun je lekker drinken, mensen kijken. Ik zie al die blote mensen en bedenk me wat kleren al niet voor mensen doen.” Hij is 's morgens om half tien aangekomen en dwaalt de hele dag rond, van het ligbed naar een tafeltje, van de bar naar de bank. Zandwijk 'haat het' om in het zand te liggen.

Een verschil tussen Bloemendaal en Zandvoort is het plankier dat van tent naar tent leidt. Anders dan bij Zandvoort, waar je via het strand moet lopen, is hier makkelijk een kroegentocht te houden. Het plankier eindigt toepasselijk bij het uit grof vuil opgetrokken Woodstock. Hier loungt men heel letterlijk. Op kris kras door elkaar staande banken hangen 's morgens al veel blote lijven. Piercings, tatouages, dreadlocks: ook naakt zijn de tekenen van de subcultuur nog zichtbaar. Woodstock staat bekend als de ruigste van de drie tenten, al vindt mede-eigenaar Bjorn André de la Porte dat het met die 'ruigheid' wel meevalt. “Wij hebben hier liever geen mensen die rechtstreeks uit de disco komen rollen. Maar je ziet hier toch vooral dertigers. Ze gaan uit, naar Paradiso, RoXY of Escape en komen hier de volgende dag uitblazen. Hier zijn mensen die je vroeger niet op het strand zag. Voor hen is naar het strand gaan ook een soort 'uitgaan'. We willen graag dat ze zich hier vrij voelen, men kan doen waar hij zin in heeft, binnen de grenzen van het betamelijke. Lekker trommelen, eten, blowen, naar muziek luisteren.”

Muziek is een belangrijk element voor de strandtent-nieuwe-stijl. In Woodstock draait men vooral muziek uit de jaren zeventig. In Solaris is het triphop, jungle en hiphop, en in De Zomer de aan jazz verwante klanken. “Wie hier komt, moet wel open staan voor allerlei soorten muziek”, zegt Brugman. “Want ik draai net zo lief een hele avond Philip Glass.”

    • Hester Carvalho