Ouders eisen uitleg vrije scholen

UTRECHT, 25 JUNI. Een belangenvereniging van vijfhonderd ouders heeft vandaag voor de rechter in Utrecht uitleg geëist van de Bond van Vrije Scholen over diens afspraken met staatssecretaris Netelenbos (Onderwijs) om het vrije-schoolonderwijs te hervormen.

De Bond van Vrije Scholen, die de 69 vrije basisscholen en elf vrije middelbare scholen vertegenwoordigt, sprak eind vorig jaar met Netelenbos af dat de vrije scholen hun leerlingen vanaf augustus 2000 zullen opleiden voor Mavo, Havo of VWO-niveau, zoals de meeste scholen. Dit houdt in dat vrije scholen minder tijd kunnen besteden aan vakken zoals kalligrafie, sterrenkunde, landmeten en textiele vormgeving. Vrije scholen hebben een eigen pedagogisch programma, dat niet opleidt voor een eindexamen, maar de leerlingen tracht voor de bereiden op hun leven. Ze werken op antroposofische grondslag. “De overgrote meerderheid van de vrije scholen staat achter de hervorming”, zegt G. Kerkvliet, woordvoerder van de bond. Hij vindt de stap naar de rechter merkwaardig, omdat de bond volgens hem ouders voortdurend uitnodigt voor overleg.

De hervorming betekent ook dat de indeling van de lesjaren zal moeten veranderen. Kinderen gaan nu in totaal veertien jaar lang naar de vrije school. Ze hebben aan het einde daarvan - op hun achttiende - doorgaans een Ivo-diploma. De meesten doen binnen een jaar, op hun negentiende, alsnog een Havo of VWO-examen. In de toekomst zullen zij binnen die veertien jaar een Mavo- Havo- of VWO-diploma moeten halen.

De vrije basisschool wordt met een jaar verkort, zodat die kinderen in plaats van negen jaar slechts acht jaar naar de basisschool gaan, zoals op gewone scholen. Voor 12-jarigen wordt dat een probleem, vreest de belangenvereniging, omdat die kinderen op die leeftijd al moeten reizen naar een van de elf middelbare scholen in het land. Sommigen moeten dagelijks tientallen kilometers reizen. Bovendien wordt het negenjarige pedagogische programma op de basisschool door de hervorming een jaar eerder afgebroken.

Moeder M. Wortelboer, die drie kinderen heeft op een vrije school, is zeer verbolgen over de hervorming. “Ik wil niet dat mijn kinderen toets-gerichte kinderen worden. Zij moeten hun gevoelswereld, hun wil én hun kennis kunnen ontwikkelen en niet alleen maar stof stampen zoals op gewone scholen.” Het is voor ouders zelf te duur een vrije school te financieren, volgens Wortelboer, dus de scholen moeten zich onderwerpen aan de financiële regels van het ministerie.

W. Drewes, dagelijks leider van de Vrije School in Den Haag is voorstander van de vernieuwing. “Wij kunnen niet als enige onderdeel van de samenleving stil blijven staan. Ook de vrije scholen moeten zich vernieuwen.” Op zijn school is het al mogelijk om na het 14-jarige vrije-schoolprogramma een Havo of VWO-examen af te leggen.

    • Frederiek Weeda